Orbán-nyilatkozat: ellentámadásban a külügy

InfoRádió / MTI
2007. január 4. 14:32
Magyarországnak szüksége van az orosz olajra és gázra, ugyanúgy, ahogy a Gazpromnak is szüksége van az orosz olaj és a gáz eladására - mondta a Külügyminisztérium szóvivője az MTI-nek.

Magyarország egyike az Európai Unió azon tagállamainak, amelyek az Oroszországgal való sokoldalú együttműködés hívei - közölte Polgár Viktor a Fidesz elnökének a Magyar Demokratában megjelent interjúja kapcsán.

A lapban Orbán Viktor közölte: Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy visszasorolják az orosz érdekszférába.

"Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt, mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot" - fogalmazott.

A pártelnök szerint az elkövetkező években az energiafüggőség kulcskérdéssé válik, és olyan hol nyílt, hol titkos megállapodások köttetnek, amelyek Magyarországot Oroszország előretolt gazdasági bástyájává tehetik.

"Kelet felől nézve mi vagyunk az utolsó olyan ország, ahol az állam lemondott a nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű közellátási rendszerek tulajdonáról. Tőlünk nyugatra ez nem lehetséges. Tegyük világossá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!" - hangsúlyozta Orbán Viktor. További részletek itt!

Oroszországra utalva

"Észre kell vennünk, hogy a függőséget éppen az együttműködés akadályozza meg" - hangsúlyozta a szóvivő.

Polgár Viktor szerint "a Gazprom valóban erős érdekérvényesítő-képeséggel bír, de ahogy Magyarországnak és Európa jelentős részének szüksége van az orosz olajra és gázra, úgy a Gazpromnak, sőt Oroszországnak is szüksége van az orosz olaj és a gáz eladására".

Hozzátette: az Oroszországgal való együttműködés szempontjából az Európai Unióban szinte teljes az egység, és ez Magyarország elemi, gazdasági, politikai és biztonság-politikai érdeke is.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Magyarország nem tudja függetleníteni magát az orosz kőolaj- és földgázszállításoktól, mivel importunk 85-90 százaléka onnan származik.

Hozzátette: Oroszország továbbra is hatalmas, potenciális piac a magyar termékek számára és a magyar tőkeexport célországa.

Oroszország nemcsak térségünk, de a világ stabilitásának megkerülhetetlen tényezője is - mondta Polgár Viktor.

A szóvivő szerint a Külügyminisztérium úgy látja, hogy a konfrontációs, a sérelmi és az ideológiai politizálás ideje lejárt.

"Nem legyőzni, nem sértegetni kell partnereinket, hanem úgy kell együttműködni velük, hogy mindkét fél úgy érezze, jól járt. A magyar és a kelet-európai történelem legfontosabb tanulsága, hogy a szembenállásnak az együttműködés elé való sorolása mindig csak bajt hozott" - fogalmazott Polgár Viktor.