Három kórházért küzdenek Nógrádban

Infostart
2007. január 3. 22:09
Nógrád megyében az átalakítás után is meg kell maradnia a három aktív fekvőbetegeket is ellátó kórháznak - állítják a fenntartók és az intézmények vezetői. Az észak-magyarországi régióban 22 kórház között osztják majd el az aktív ágyakat.

A Nógrád megyei kórház vezetői egyetértenek abban, hogy mindhárom aktív fekvőbeteg-ellátást biztosító intézmény maradjon. Azért is fontos ez, mert az elmúlt évek során jelentős létszámleépítésre került sor a kórházakban, és megszűnt a nógrádgárdonyi tödőgyógyintézet is - mondta el az InfoRádiónak Becsó Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke.

Az észak-magyarországi régióban 700 aktív kórházi ágyat szüntetnek meg az átalakítás során, 1090-ből pedig krónikus ágy lesz. Összesen 2250 fekvőbeteg-ellátó ágy elosztására kerül majd sor az egészségügyi tanácsban, ezekre Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 22 kórháza pályázhat.

A megyei közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának elnöke, Sisák Imre szerint komoly probléma, hogy úgy kell majd az ágyak elosztásáról vitázni a kórházak képviselőinek, hogy nem ismerik a finanszírozási feltételeket, és nem tudják, hogyan lesz biztosítható az ágyszámcsökkentés után fennmaradó sturktúra.

Sisák Imre, Pásztó MDF-es polgármestere elmondta: ha a város kórházában megszűnik az aktív fekvőbeteg-ellátás, 30 kilométeren belül nem lesz másik általános egészségügyi intézmény.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást