Giró-Szász: a pártpolitika akarja megosztani a társadalmat

Infostart
2007. január 2. 15:19
A társadalom nem lenne megosztott, ha a pártok nem kezelnék megosztóan saját támogatóikat - véli Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója. Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője arra számít, hogy tavasszal folytatódnak a tüntetések.

A politológus elmondta: reméli, hogy az emberek világosabb tájékoztatást kapnak a kormánytól az ország állapotával, a társadalommal, az előttünk álló nehézségekkel és kihívásokkal kapcsolatban.

Giró-Szász András szerint, ha az emberek látják az előttük lévő problémákat, akkor tudatosan készülhetnek azok megoldására. Ha megértik, hogy mit miért kell megtenni, akkor könnyebben rá lehet venni őket arra, hogy két-három évig még alárendeljék egyéni érdekeiket a köz érdekének.

"Ez azonban csak akkor lehetséges, ha közben a kormány érdemi eredményeket is fel tud mutatni. Ha azonban nem látszik a megszorítás eredménye, és az emberek nem látják a célokat, akkor nem viselnek el további terheket" - hangsúlyozta a Századvég Alapítvány igazgatója.

A politikai elemző Sólyom László köztársasági elnök újévi beszéde kapcsán azt mondta: az államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a társadalom megosztott, csak a pártpolitika kezeli a társadalmat úgy, mintha az megosztott lenne.

Nem várható elmozdulás

2007-ben sem várható jelentős elmozdulás a magyar politikában - mondta az InfoRádiónak a Vision Consulting elemzője.

Az év elején az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ is elnököt választ, Szomszéd Orsolya szerint viszont nem várható jelentős átrendeződés a pártpalettán.

A politológus hozzátette: a tüntetések valószínűleg folytatódnak tavasszal, ezeknek viszont nem lesz akkora politikai támogatottságuk, mint 2006-ban volt.

Szomszéd Orsolya azt mondta: március 15-én eldőlhet, hogy képes-e a társadalom méltón ünnepelni, vagy hasonló eseményeknek leszünk-e tanúi, mint október 23-án.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Giró-Szász András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szomszéd Orsolya
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást