Megszűnő hivatalok és átfedések

InfoRádió / MTI
2006. december 31. 13:08
Január elsejétől hatékonyabb támogatási rendszer segíti a határon túli magyarokat, miután átalakul az intézményrendszer. Változik a civil pályázati rendszer is.
Megszűnő hivatalok

Január elsejétől hatékonyabb támogatási rendszer segíti a határon túli magyarokat, miután átalakul az intézményrendszer.

Danks Emese kormányszóvivő korábban elmondta: megszűnik a Határon Túli Magyarok Hivatala, valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal. Mindkét szervezet feladatát a Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkársága veszi át.

Ezzel egyidőben január 1-jével létrejön a Szülőföld Alap Iroda, és átalakulnak a határon túli magyar közalapítványok is. A szervezeti átalakításokkal az Illyés Közalapítvány a Szülőföld Alapba, a Határon Túli Magyar Oktatásért Közalapítvány az Oktatásért Közalapítványba, míg az Új Kézfogás Közalapítvány a határon túli magyarságot érintő gazdaságfejlesztési és vállalkozásösztönzési programok lebonyolítására létrehozott gazdasági társaságba olvad be.

Felszámolt átfedések

Januártól elektronikus úton is be lehet nyújtani a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatait.

Danks Emese kormányszóvivő korábban elmondta: a kabinet döntése szerint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium intézményei számára a pályázatkezelési feladatokat ezentúl egyetlen háttérszervezet látja majd el, amelyet az Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht. alapjain hoztak létre.

Az egységes minisztériumi pályázatkezelő rendszer létrehozásával csökkennek a pályázók adminisztrációs terhei és megszűnnek a pályázatkezelés során eddig tapasztalt átfedések.