Falak repedtek meg, kémény omlott le a földrengés miatt

InfoRádió / MTI
2006. december 31. 16:37
A Pest megyei Gyömrőn az emberek a földmozgást észlelve az utcára rohantak, sokan közülük még késő délután sem mertek visszamenni a házukba, mert újabb rengéstől tartottak - közölte Gyenes Levente polgármester. Több településen megrepedtek a falak, egy kémény pedig leomlott. A fővárosban kiürítettek egy áruházat.
Gyömrőn megrepedtek a falak

A gyömrői polgármester, a jegyző, a rendőrök, a helyi polgári védelem és a katasztrófavédelem emberei a helyszínekre siettek, hogy megnyugtassák az embereket.

A polgármesterhez húsz telefonhívás érkezett, az érintettek bejelentették, hogy a házuk fala megrepedt. A szakemberek most azt vizsgálják, hogy a közműhálózatban esett-e kár.

Annyi bizonyos, hogy a vezetékes és a mobilszolgáltatás akadozik, a rokonok, ismerősök egymást hívják, s emiatt túlterheltté vált a rendszer.

Pécelen megmozdult egy tető

Pécelen is tucatnyi helyről érkezett bejelentés megrepedt házfalakról, a Hősök útján egy kémény omlott be, a szomszédos ház tetőszerkezete pedig elmozdult - közölte Benkovics Gyula polgármester.

A közelmúltban átadott új iskolaszárny lépcsőházának a falán óriási repedések keletkeztek. Ezért minél hamarabb statikai vizsgálatot kell végezni, annak megállapítására, hogy a jövő héten megkezdődhet-e itt a tanítás. A hivatal összegyűjti a kárbejelentéseket, a szakértői vizsgálatok után dönti majd el, hogy indokolt esetben milyen segélyeket utaljon ki a kárenyhítésre.

Gödöllőn megremegtek a csillárok

Gödöllőn is észlelték a földmozgást. Gémesi György polgármester elmondta: több telefonhívást is kapott, de károkról nem érkezett bejelentés. Az emberek elmondásuk szerint "morgó hangot" észleltek, amely több másodpercig tartott. A csillárok megremegtek, a bútorok elmozdultak helyükről, ám az ijedtségen kívül nem történt baj - legalább is az eddigi bejelentések szerint.

Egy órára bezárt az egyik Tesco

A XVII. kerületben a Pesti úton a földrengést követő áramkimaradás miatt kiürítették a Tesco áruházat, de egy óra múlva már újra kinyitott a bevásárlóközpont - mondta az áruházlánc szóvivője.

Az áramkimaradás után a pénztáraknál lévő vásárlókat még kiszolgálták, a többi vevő pedig pánik nélkül elhagyta az áruházat.

Baleset, személyi sérülés, vagy anyagi kár nem történt - tette hozzá Hardy Mihály.