"A papagájok elnémultak" - élménybeszámolók

Infostart
2006. december 31. 18:19
Egymás után érkeztek az InfoRádióhoz az élménybeszámolók a délutáni földrengésről. Az alábbiakban ezeket olvashatják. Köszönjük az üzeneteket!

"Árpádföldön észleltük a földrengést, egy kétszintes ház emeletén. Hirtelen a papagájok elnémultak, majd mély morajlás hallatszott.

A szekrények nyikorogni kezdtek, majd érezhetően remegett a födém a lábunk alatt. Internetezés közben ért a jelenség, az asztalba mintha belerúgtak volna."

"Mi Rákoskerten lakunk, a harmadik emeleten észleltük a földrengést. Éppen akkor mentem be a fürdőszobába, amikor megmozdult az épület. Az egész fürdőszoba nagy robbajjal mozogni kezdett minden irányba.

A gázkonvektor hangosan megremegett és szikrázva leállt. Az áram is elment. A nagyobbik lányommal az udvarra menekültünk, még fel sem öltöztünk, a férjem a kisfiammal szaladt utánunk a ruhákkal. Sírva menekültünk ki, nagyon megrémültünk mindannyian.

A lakókkal együtt kint ácsorogtunk vacogva a hidegben, míg helyre jött az áramkimaradás. Összecsomagoltunk meleg holmikat, ha eseteleg valami katasztrófa történne, akkor legyünk felkészülve. Sokáig fog tartani, amíg kiheverjük ezt a rémálmot.""Ti is éreztétek?"

"Budafokon, az Arany János utcai lakótelepen is érezni lehetett a
rengést. Olyan volt, mintha egy tank ment volna el az utcában, de az első "ti is éreztétek?" kérdések után tudtuk, hogy ez földrengés volt, ami nálunk 2 hullámban érkezett háromnegyed négy körül.

A poharak összecsörrentek, az akasztós szekrény ajtaja rázkódott. Károk nincsenek."

"Maglódon lakom a földrengés epicentrumához közel. Hihetetlen, leírhatatlan érzés, csak később a rengés után fogtuk fel, mi is történt valójában.

Morajlás, remegő falak, velem a szék indult meg egyik hozzátartozómmal pedig az ágy. Kocogó poharak remegő falak, félelmetes mintha valaki kívülről rángatta, rázogatta volna az egész házat...

Nem sokkal a rengés után már mindenki az utcán volt, senki nem tudta, mi történt pontosan, mindenki telefonálgatott rémült hangon, próbálta keresni az okot.

Csak ekkor jöttük rá, hogy földrengés történt. A visszatérésre csak nehezen szántuk el magunkat. Szerencsére azóta nem történt semmi és azt reméljük, nem is fog."Motorzúgáshoz hasonlított a morajlás

"Mi a 18. kerületben lakunk, ahol egy pár másodpercig tartó, de mégis enyhén erős földrengés volt.

Csak mikor vége lett, akkor fogtam föl igazán, mi is történt, mert jöttek a telefonhívások, hogy én is éreztem-e. Voltak emberek, akik kíváncsian mentek ki a házból, hogy mi történt, mások pedig pánikszerűen rohantak ki a történtekkor.

Én akkor pont a számítógép előtt ültem, mikor arra lettem figyelmes, hogy mozog velem a szék és előttem meg az asztal. A legfélelmetesebb az egészben a föld morajló hangja volt, ami a motor zúgására hasonlított.

Én is a többi lakótársammal együtt nagyon megijedtem, még szerencse, hogy csak pár másodpercig tarott. Szép kis új év..."

"A II. kerületben lakom, Hűvösvölgyben, 14.45-kor a családi ház
tetőterében voltam, amikor egyszer csak egyre erősödő morajlás
hallatszott, majd elkezdett a szoba körülöttem "remegni",
recsegett-ropogott a tetőszerkezet. Pár másodperc múlva újra
megismétlődött az egész."

4

Megérezte a vadászgörény a földrengést

"Békásmegyeren lakunk, fizikailag nem éreztük a rengést,
viszont a vadászgörényünk 2 órakor elkezdett rohangálni, mindent kapart, nem tudtuk megnyugtatni 3 óráig. Utólag jöttünk rá, hogy ezt éreze meg előre."

"Én Üllőn lakom, Gyömrő másik felén. Én is, mint nagyon sokan most, a számítógép előtt ültem és képeslapot küldtem a barátaimnak, amikor úgy tűnt, mintha a talpam alatt valami erő fel akarná szakítani a parkettát, megremegtek az ablakok, mozgott a csillár.

Ez kétszer gyors egymásutánban történt. Rögtön tudtam, hogy nem valami távoli robbantás lehet, talán azért, mert - bár csak 4 éves voltam - , de már átéltem hasonló jelenséget. Első reakcióm az volt - valahol hallottam, hogy ezt kell tenni -, hogy gyorsan az ajtókeret alá álltam.

A kutya rémülten szaladt át a lakáson. Első megdöbbenésem után kirohantunk az udvarra, hátha még több is követi, ahol a másik kutyánk szinte önkívületben rohangált, a szomszéd kutya pedig eszét vesztve ugrott át a kerítésen és menekült valamerre.

Nagyon remélem, hogy ezzel vége is az egésznek és nem katasztrófával kell búcsúztatnunk az óévet."

5

Sokáig nem lehetett telefonálni

"Ma délután, úgy 3/4 3 felé egy hatalmas robbanásszerű zaj szakította félbe délutáni pihenőnket. Ez egy 2 ciklusban érkező robaj és rázkódás volt, ami miatt az ágy rázkódott alattunk. Az ablak és az ajtó fölött a falon a vakolat megrepedt és lepotyogott.

Kirohantunk az udvarra, ahová a szomszédok is kifutottak, s ők is a megrepedt falakról és lehullott vakolatról számoltak be. Többször is telefonálni próbáltunk, de a túlterheltség miatt ez percekig teljesen lehetetlen volt."

"Pécelen lakom, 3/4 3 körül kezdett el remegni a házunk, közben morajlás hallattszott, volt olyan szekrényajtónk ami kinyílt, képek elmozdultak a helyükről. A férjem azt hitte, hogy felrobbant a kazánunk.

Kirohantunk a szabadba. Ekkor már az egész Zoltán utca kinn volt. Mindenki meg volt egy kicsit szeppenve, féltünk egy esetleges utórezgéstől.

Néhány percig nem volt áram, mobilról - 70-es - sokáig nem tudtam telefonálni, csak vezetékesről.

A 3 szintes házunk pince szintjén keletkezett néhány repedés. A 2 hónapja betonozott padló megrepedt, s a fal se járt
másként. Másoknak néhány cserepük esett le a tetőről."

6

Beszorult az üvegajtó a tokba

"Itt Rákoshegyen, a Szabadság utcában, nem messze a repülőtértől igencsak érezni lehetett a földrengést, úgy 14:40-kor volt, és csak 15:10-kor jött vissza az áram.

A ház rendesen kilengett, a számítógép előtt ültem görgős fotelben és igencsak meg kellett kapaszkodnom, majd kiestem a székből. Apósom a IV. kerületben, Újpesten a Szent László téren él, azonnal felhívtam, náluk a húzós üvegajtajuk szorult be a tokjába. Õk is érezték a lengést.

Remélem nem volt ijedtségből adódó probléma senkinél, itt sajnos több tűzoltóautót lehetett látni, ahogy a repülőtér felé mentek. (Nem feltétlenül oda, csak itt mennek a laktanyájukból, ha Rákoshegy valamely pontján probléma van.)"

"A XVI. kerületben, Árpádföldön is elég erős földrengés volt érezhető. Néhány másodpercre az ablakok beremegtek, a székek és pl. az asztalra helyezett üvegpoharak is elmozdultak, valamint tompa morajlás hallatszódott. Ijesztő volt, de szerencsére nem tartott tovább fél percnél."

"A földrengést én is érzékeltem itt Szentendrén, 14 óra 39 perckor. Furcsa mozgást éreztem a székemben az íróasztalnál ülve. Megjegyeztem az időpontot, mert furcsa volt, még földrengésre is gondoltam, de nem komolyan, mert nem volt olyan erős, hogy egyértelmű lett volna."

7

A panelházban jobban érződött

"Én egy 15 éves diák vagyok és a 17. kerületben lakom, egy panelház 3. emeletén. A földerengés bekövetkezte előtt még a számítógépem előtt ültem és beszélgettem a barátaimmal.

Egyszercsak elkezdtem érezni, hogy rázkódik az asztal a számítógép alatt és nem tudtam,, mi az. Gondoltam, semmi. És ekkor erősebb lett a mozgás, minden rezgett, szó szerint az egész lakásunk. Olyan volt, mintha aláfúrtak volna a háznak.

Láttam a szobámban lévő CD-állványt, amikor elfordultam a géptől. Eddig csak attól mozgott, ha ráléptem a parkettára.

Szörnyű volt látni hogy minden, a talaj is a lábam alatt szó szerint mozog, rezeg. Olyan érzés volt, mintha minden leesni készülne a polcról a CD-k az állványról, minden, azt vártam, hogy mikor koppan valami, mert akkor, gondoltam, menekülni kell mert dől a ház.

Még pizsamában voltam, így felkaptam rá a ruháimat, leszaladtam zseblámpával a kezemben az utcára, és átmentem a barátnőmhöz. Csak annyit mondott, hogy a pezsgősüveg mozgott az asztalon.

Én ebből már tudtam, hogy felét sem érezte annak, amit azok - köztük én is -, akik mindezt egy panellakásban, vagy egy emeletesház sokadik emeletén élték át.

Ahogy az utcán mentem, mindenki kinn állt a háza előtt és néztek egymásra az emberek és kérezgették, hogy mi volt ez. Találkoztam egy hölggyel, akik mutatta, hogy néhány panelház közül kiesett a szigetelés és a fal arrébb csúszott.

A mi házunkon - amikor hazaértem - szerencsére nem láttam semmi komolyabb sérülést, de nem kizárt, hogy nálunk is hiányzik egy-két helyen a szigetelőanyag."