Lendvai: "A politikai stabilitást még nem érte ekkora inzultus"

Infostart
2006. december 30. 11:01
Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint a politikai stabilitást soha ekkora inzultus nem érte még a rendszerváltás óta, mint 2006-ban. Lendvai Ildikó ennek ellenére az év legemlékezetesebb eseményének azt tartja, hogy megkezdődtek a reformok.

A frakcióvezető szerint az év legemlékezetesebb eseménye nem a választás volt, és még csak nem is az, hogy a rendszerváltás óta elsőként meg tudták őrizni pozíciójukat a kormánypártok.

Szerinte a legfontosabb az volt, hogy az ország el tudta kezdeni azokat a szükséges változtatásokat, amelyek - mint mondta - elkerülhetetlenek ahhoz, hogy Magyarországon a jövőben is megbízható nyugdíjrendszer, egészségügyi ellátás és oktatás legyen.

Hangsúlyozta: az előző kormány a megelőző kabinetekkel együtt "bűnrészes" abban, hogy ezt az átalakítást nem kezdte el hamarabb.
A frakcióvezető ugyanakkor felmentést is adott a korábbi államvezetőknek. Mint mondta, a rendszerváltás utáni években olyan mértékben esett vissza az életszínvonal, hogy érthető volt: a kormányok legalább az ellátórendszereket meg akarták őrizni érintetlenül.

Ma azonban ez már bizonytalanságot teremtene. "Ha nem is imádja a közvélemény többsége a változásokat, de az emberek többsége vallja, és megérti, hogy szükség van ezekre" - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy a kabinet jelentősen vesztett támogatottságából a választásokat követő hónapokban, Lendvai Ildikó azt mondta: a győzelem után általában ez következik, hanyatlik a kormány népszerűsége. Ennek mértéke most sem nagyobb, mint máskor - jelentette ki.Hozzátette: a politikai stabilitást soha akkora inzultus nem érte a rendszerváltás óta, mint most. Szerinte az inzultus mérete nem volt arányban a demonstrációkon résztvevők arányával. Akik a megmozdulásokon részt vettek, nem a többséget képviselték - mondta a frakcióvezető.

Lendvai Ildikó mindezek mellett elégedett azzal, hogy a frakció a nem kis kihívások közepette megőrizte a kormányzóképességét.

"Nem a politikai hatalom megtartásának öncélja miatt, hanem azért, mert ez kellett ahhoz, hogy a szükséges változásokat megindítsuk. A reformtörvények előkészítésében a frakció messzemenően jól teljesített" - közölte.

Szavai szerint azonban a szükségesnél kevesebb energia és figyelem jutott arra, hogy a döntések szélesebb konzultáció során szülessenek meg. "Ezen van mit javítani" - jelentette ki Lendvai Ildikó.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást