Idén még fordul a kerék, hogy jövőre mi lesz, még nem lehet tudni

Infostart
2006. december 30. 13:55
Várhatóan vasárnap éjfélkor fordítják át a fővárosi Ötvenhatosok terén álló Időkereket. A világ legnagyobb homokóráját évente egyszer kell átfordítani, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a benne lévő homok leperegjen. Hogy meddig áll még a helyén a kerék, azt egyelőre nem lehet tudni. A tulajdonosa, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság ugyanis túladna rajta.

Az eredeti tervek szerint az óra magától fordult voltan át, ha a benne lévő granulátum lepereg, végül azonban olyan megoldás született, amelyben

A több mint 60 tonnás szerkezet felállítása 2004-ben csaknem 300 millió forintba került, azóta pedig havi 1 millió forintot visz el az üzemeltetése, a karbantartása és a védelme.

A KVI megelégelte a kiadásokat, ezért pályázatot hirdetett: azok jelentkezését várják, akik öt évig üzemeltetnék a gigantikus homokórát.

Császy Zsolt, a KVI tanácsosa az InfoRádióban elmondta: január 25-ig lehet jelentkezni a pályázatra. A vagyoni igazgatóság nem ragaszkodik ahhoz, hogy az időkerék a jelenlegi helyén maradjon, ahhoz azonban az engedélyüket kell kérni, ha valaki el akarja szállítani onnan.

Szerinte az Időkerék elsősorban marketing célokat szolgálhatna, például alkalmas lenne céglogónak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást