Választásoktól zavaragásokig: 2006 a belpolitikában - képgalériákkal

Infostart
2006. december 28. 08:25
Két választás: az országgyűlési és az önkormányzati, illetve az őszi zavargások határozták meg 2006 belpolitikai arculatát. Április jelentős kormánypárti sikert, október elsöprő ellenzéki győzelmet hozott.

Lényegében már 2005 őszén elkezdte a két legnagyobb párt az idei országgyűlési választások kampányát. A sokszor vizionált MSZP-Fidesz összetételű parlament helyett azonban április 23-án eldőlt: ötpárti lesz a törvényhozás.

MSZP-Fidesz 1:0

A hatalmon lévő koalíció a rendszerváltás óta először megnyerte a választást. A kormányfő a választás második fordulójának esetéjén már a következő négy év ideológiai irányát is kijelölte:

"Amit nyertünk az nem elsősorban hatalom. Amit nyertünk az felelősség és feladat. Felelősség, amelyet tízmillió magyar nevében és 15 millió magyar érdekében kell hogy szolgáljunk, és eszerint fogunk kormányozni."

Az április 9. és 23. közötti időszak lényegében az ellenzékről, azon belül is a Fidesz és az MDF kapcsolatáról szólt leginkább. Orbán Viktor, a legnagyobb ellenzéki párt elnöke is erre utalt vissza a választási vereség éjszakáján:

"Akik összefognak, azok nyernek. Akik nem képesek összefogni, azok mindig veszítenek."

Hosszú és titkos kormányalakítási procedúra következett ezután. Később azonban sok mindent megtudhattunk a részletekről.
A balatonőszödi beszéd és következményei

A kormánynévsor és a kiigazító intézkedések nyári bejelentése után szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc a szocialisták május 26-ai balatönőszödi zárt frakcióülésén elmondott beszéde, amelynek egyik része így szólt:

"Majdnem beledöglöttem abba, hogy másfél évig úgy kellett tennünk, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este."

Már aznap, szeptember 17-én tüntetők vonultak a Parlament elé vonultak. Egy nappal később pedig a demonstrálók egy radikális csoportja megrohamozta a Magyar Televízió épületét, autókat gyújtott fel, és rendőrökkel csapott össze.

MSZP-Fidesz 1:1

A tüntetések lényegében öt héten át tartottak. Időközben egy önkormányzati választás is volt október elsején, ami az ellenzék elsöprő győzelmét hozta. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt mondta:

"A Magyar Szocialista Párt történelmi vereséget szenvedett. Az igazság pedig történelmi győzelmet aratott."


Tömegoszlatás az Astoriánál (2006. október 23.) (képgaléria)

Az 1956-os forradalom 50. évfordulóján aztán ismét fellángoltak az indulatok. Október 23-án a rendszerváltás óta nem tapasztalt zavargások voltak Budapesten, valamint országszerte tüntettek a kormány, illetve leginkább Gyurcsány Ferenc politikája, politizálása miatt.

2006 utolsó hónapjaiban ismét visszatért az élet a Parlament falai közé és az egészségügyi tárgyú törvények vitája, a költségvetés és a jövő évi megszorítások uralták a politikai közbeszédet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást