Több-biztosítós rendszer: ahány ember, annyi vélemény

Infostart
2006. december 27. 19:19
Elkészült az a tanulmány, amely összefoglalja, milyen feltételek mellett érdemes működni a magánbiztosítóknak - a több-biztosítós rendszer bevezetése esetén. A bevezetésről az MSZP és az SZDSZ eltérően vélekedik. A szakértők is csak egy dologban értenek egyet: az átalakítás szükségszerű.

Az elemzők eltérően vélekednek a több-biztosítós modell bevezetésének következményeiről. Bokros Lajos egy korábbi konferencián például úgy fogalmazott: ez az egyetlen megoldás.

Németh György közgazdász-szociológus kijelentette: a több-biztosítós rendszer fő veszélye, hogy az üzleti szféra foglyul ejti az államot. A biztosítók - azáltal, hogy velük állnak szerződésben az állampolgárok - zsarolási pozícióba kerülnek, ki tudnak kényszeríteni akár egy esetleges járulékemelést is.

A szakértő úgy véli: az OEP átalakítása lenne a megoldás.

Rékássy Balázs, a GKI Egészségkutató Intézetének munkatársa szerint regionális egészségügyi kasszák felállítása is megoldást jelenthet.

A kormánykoalíción belül sem egyeznek meg a vélemények: a szabad demokraták a versenyt támogatják, a szocialisták többsége azonban ahhoz ragaszkodna, hogy a jelenlegi biztosítót, az Országos Egészségpénztárat alakítsák át.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást