Fellélegezhetnek a tranzitforgalom miatt szenvedő települések?

InfoRádió / MTI
2006. december 27. 09:30
A közösségi közlekedés megújításáról, az energiapiac liberalizációjáról és az adminisztráció csökkentéséről beszélt a gazdasági és közlekedési miniszter.

Kóka János miniszter elmondta: a közlekedési reform keretében a Volán-társaságok a minisztérium felügyelete alá kerülnek, fejlesztik a buszparkot, valamint összehangolják a MÁV és a Volán társaságok menetrendjét.

A miniszter közölte: igyekeznek az áruszállító tranzitforgalom nagy részét a gyorsforgalmi úthálózatra terelni, ezért a kamionoknak és teherautóknak az autópályákon kívüli útszakaszok használatáért is fizetniük kell.

Kóka János hozzátette: 900 millió forint költségvetési támogatással járulnak hozzá ahhoz, hogy a közúti fuvarozás egy részét a vasúton bonyolítsák le.

A tárcavezető szólt arról is, hogy új villamosenergia- és gáztörvényt kell alkotni; számításai szerint 2007 második felére mindkét piac megnyílhat.

Kóka János beszélt arról is, hogy az energiatakarékossági program végrehajtásával 2010-ig 40 milliárd forintot lehet megtakarítani az éves gázszámlából.