Érdekességek a kormány extrémsport-listáján

Infostart
2006. december 27. 13:50
Még kockázatosabb lett az extrém sport Magyarországon, miután a kormány kivonta az ingyenes biztosítási körből azokat a sportokat, amelyeket egy szakértői bizottság extrémnek minősített. A lista érdekesre sikerült.

Hivatalosan is extrém sportnak minősült a vízisí, a jet-ski, a vadvízi evezés, a magashegyi expedíció, a hegy- és sziklamászás az V. foktól, a barlangászat, a bázisugrás, a bungee jumping, a falmászás, a roncsautó sport, a rally és a hőlégballonozás. (Ezzel szemben nem került a listára számos más, szintén veszélyes sportág, például a gördeszka és a down hill.)

Az extrém sportok kategória kialakításánál megkérdeztük a szakmai kollégiumok, az ÁNTSZ, és a biztosítók véleményét is - mondta el az InfoRádióban az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

Horváth Ágnes hozzátette: más országok és a biztosítók gyakorlatát vették figyelembe, valamint támaszkodtak a hazai szakértők véleménye.

A politikus elárulta, hogy a sportszövetségeket nem kérdezték meg. Hozzáfűzte: nagyon sok esetben nem kérdezhető meg minden érdekelt.

Homályos részletek

Az államtitkár nem tudta megmondani, hogy ez milyen kiadásokkal jár az érintettek számára. Mint mondta: nem tudja pontosan, hány baleset történik, és a biztosítási díjakkal sincs tisztában.

Horváth Ágnes azt sem tudta megmondani, hogy az állam mennyi pénzt spórol meg a szigorítással.

Az életmentő beavatkozások továbbra is ingyenesek maradnak, de az életmentés utáni beavatkozásokért már fizetni kell - mondta az államtitkár.

A kérdésre, hogyan lehet majd bizonyítani, hogy a sérülés sportolás közben történt, Horváth Ágnes úgy válaszolt: bízik abban, hogy aki sportol, nem fog csalni."Nem vontak be bennünket, de látszik a szakmai rész is. Például a sziklamászás terén meghatároztak egy szintet, hogy honnan nem lesz támogatott" - mondta el az InfoRádióban a Magyar Extrémsport és Rekreációs Szövetség elnöke.

Balla Ferenc szerint meglepő tény - de attól még tény -, hogy az extrém sportokban arányosan kevesebb baleset történik, mint más sportágakban.

A szakember hozzátette: a teremfoci sokkal inkább megterheli az egészségügyet, gyakrabban történnek balesetek, mint például siklóernyőzés közben.

A Magyar Extrémsport és Rekreációs Szövetség elnöke elmondta: vannak olyan sportok, ahol kötelező jegyzőkönyvezni a baleseteket, ahol azonban nem, ott kérdéses az adminisztráció.

A szövetség hátrányos megkülönböztetésként éli meg a kormány döntését, de az ország gazdasági helyzetét ismerve tudomásul veszi azt - tette hozzá az elnök.Az extrém sportolók arányosan kevesebb balesetet szenvednek, mint más sportágak művelői, ők azonban általában súlyosabban megsérülnek, éppen ezért eddig is magas biztosítási pótdíjat kellett fizetniük.

Mindegyik biztosító eldöntheti, mit tekint extrém sportnak, és mit nem - mondta el az InfoRádióban a Magyar Biztosítók Szövetsége egészségbiztosítási tagozatának vezetője.

Borókai Ferenc hozzátette: ez a fogalom a köznapi értelemben vett extrém sportokat fedi le.

A magyar biztosítók a külföldi példák alapján szedték össze az extrém sportokat. Ezek azonban 8-10-szeres pótdíjat is jelenthetnek a biztosított számára - mondta Borókai Ferenc.

A kormány extrémsport listája tulajdonképpen ugyanaz a lista, amivel eddig a biztosítók dolgoztak - jelentette ki a Magyar Biztosítók Szövetsége egészségbiztosítási tagozatának vezetője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Borókai Ferenc, a MABISZ egészségbiztosítási tagozatának vezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Balla Ferenc, az extrémsport szövetség elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást