Be nem állt a szája Gyurcsány Ferencnek

Infostart
2006. december 27. 11:02
A májusi alakuló ülés óta az egészségügyi miniszter, Molnár Lajos szólalt fel a legtöbbször a parlamentben, míg a leghosszabban Gyurcsány Ferenc kormányfő beszélt az országházban.

Molnár Lajos 134 hozzászólásával vezeti a hozzászólás-listát, őt 102 beszéddel követi a fideszes Ékes József, és éppen százzal a pénzügyminiszter, Veres János - derült ki az Országgyűlés adataiból.

A hozzászólások számát tekintve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csupán a hatodik a sorban, ő beszélt a leghosszabban a képviselők előtt: 11 órát. E szám mellett eltörpül az egészségügyi miniszter 8, vagy a többi kormánytag 2-3 órás teljesítménye.

Összehasonlításképpen: az előző ciklusban Medgyessy Péter két éves kormányfősége alatt mindössze 9 órát beszélt.

Beszédes kispárti frakcióvezetők


A frakcióvezetők között az MDF-es Herényi Károly vezet: 7 óránál is többet beszélt, vele csak a szabaddemokrata Kuncze Gábor tudta tartani a lépést 6 órával. Lendvai Ildikó, az MSZP, és Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője nagyjából 2-2 órányi
felszólalást tudhat magáénak.

Orbán Viktor a most lezárult parlamenti szezonban többet beszélt, mint az előző négy év alatt összesen: idén 105 percre vette igénybe képviselőtársai figyelmét, míg 2002 és 2006 között mindössze 38 percet beszélt.

Az előző ciklus első évének tempójához képest visszaesett a döntések gyorsasága: 2002-ben 160 határozatot hoztak a képviselők, idén 138-at, a törvényalkotás azonban felgyorsult.