Magyarország csak részben nyitja meg munkaerőpiacát

Infostart
2006. december 20. 18:13
Magyarország ütemezetten nyitja meg munkaerőpiacát a bolgár és a román munkavállalók előtt - döntött a kabinet. A kormányszóvivő elmondta: ez azt jelenti, hogy Bulgária és Románia uniós tagságának első két évében 219 szakmában kérelemre, de automatikusan adnak ki munkavállalási engedélyt.

Danks Emese közölte: olyan szakmákról van szó, amelyekben Magyarországon munkaerőhiány van. Példaként említette az élelmiszer-, a textil-, az építőipart és az egészségügyet.

Emlékeztetett: az eredeti javaslatban 140 szakma szerepelt, de ez a Romániai Magyar Demokrata Szövetség javaslatára bővült.

A kormány egy év elteltével felülvizsgálja a kérdést, és a tapasztalatoknak megfelelően dönt a további lépésekről.

A kormányszóvivő azt is közölte: a meghatározott szakmák mellett - a korábbi kvóták fenntartásával - továbbra is könnyítetten juthatnak majd a munkaerőpiacra azok, akik gyakornokként dolgoznak vagy szezonális munkát vállalnak Magyarországon.

A magyar vállalkozások szerepe a kormányzati negyed építésében

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy monitoring csoportot hoz létre a kabinet a kormányzati negyed beruházásának átláthatósága érdekében.

A testület munkájában a politikai szereplőkön kívül a XIII. kerület, az építész kamara, több szakmai szervezet és az Állami Számvevőszék képviselői is részt vesznek.

A kormányszóvivő a kabinet ülése után azt mondta: külön szabályozás garantálja majd, hogy az építkezéskor szerepet kapnak a magyar kis- és közepes vállalkozások.

Danks Emese hangsúlyozta: azért született döntés a monitoring csoport létrehozásáról, hogy az új kormányzati negyed létrehozásánál az átláthatóság, a szakmaiság és a törvényesség legyen az irányadó.

Hozzátette: a kormány arra törekszik, hogy az állami tőkét kockázat nélkül használják fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást