Tizenhét millió forint Gyurcsány "kedvenc alapítványának"

Infostart
2006. december 19. 06:55
Jövő nyárra elkészül Magyarország kreatív térképe, amely azt vizsgálja, hogy hol érzik magukat legjobban a nemzet gazdaságát új elképzeléseikkel fellendíteni kész dolgozók. A projektre a kormányfő kedvenc alapítványa, a Demos 17 millió forintot nyert a fejlesztési hivatal pályázatán.

A Népszabadság azt írja, egyre valószínűbbnek látszik, hogy nem folytatódnak tovább az eddigi kondíciókkal a kormány tornaterem- és tanuszoda-építő programjai. Az eredeti terveknek legfeljebb a töredéke valósul meg. A Nemzeti Sporthivatal útján 2004-ben meghirdetett "Korszerű tornatermet mindenhol" kormányprogram célkitűzése az volt, hogy 2006-ig száz, majd 2010-ig további mintegy négyszáz tornaterem épüljön meg országosan azokban az oktatási intézményekben, ahol eddig nem volt tornaterem, és a diákok száma meghaladja a 125 főt. Eddig húsz létesítmény kivitelezését sikerült ténylegesen vagy legalább a hatályos szerződés szintjén tető alá hozni, és még egyszer ennyi projekt az, amelynek a jövője még kétesélyes.

A Magyar Nemzet közlése szerint összesen 370 ezer forintot kell befizetnie az MSZP-frakció kasszájába annak az öt szocialista képviselőnek, akik igennel szavaztak novemberben egy, a nyugdíjtörvényhez benyújtott ellenzéki módosító indítványra. Jánosi György és Suchman Tamás 100-100 ezer forintos, Kiss Ferenc 70 ezer forintos, Tukacs István és Gazda László pedig 50-50 ezer forintos büntetést kapott. - Lelkiismeretem szerint szavaztam igennel - nyilatkozta a lapnak Jánosi György, aki azonban egyebekkel nem kívánta kommentálni a pénzbírságot. A Magyar Nemzet úgy tudja, a frakcióban azok kapták a legnagyobb büntetést, akik elismerték, hogy tudatosan támogatták az ellenzéki módosító indítványt. Azok, akik arra hivatkoztak, hogy tévedésből nyomtak rossz gombot, kevesebb pénzzel úszták meg a történetet.

Az Index azt írja, hogy 2007 nyarára elkészül Magyarország kreatív térképe, azaz, hol érzik magukat legjobban a nemzet gazdaságát új elképzeléseikkel fellendíteni kész dolgozók. A kormányfő kedvenc alapítványa, a Demos 17 millió forintot nyert a fejlesztési hivatal pályázatán. A magát agytrösztnek nevező, a miniszterelnök holdudvarához tartozó politikai tanácsadó intézmény a kreatív gazdaság lehetőségeit vizsgálja meg, a projekt befejezési határideje 2008. június 30.

A Világgazdaság szerint jövő januárban megkezdődik a főváros három műemlék fürdőjének - a Gellért, a Lukács és a Széchenyi - felújítása. A munkálatok több mint egy évet vesznek igénybe, befejezésük 2008. március 10-re várható. A beruházás 3,12 milliárd forintból valósul meg, ebből 2,265 milliárdot a létesítményeket üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. még tavasszal, a Magyar Turisztikai Hivatal műemlék gyógyfürdők felújítására kiírt országos pályázatán nyert el, a fennmaradó részt a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat adja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást