Tovább cincálják a Gyurcsány-csomagot az alkotmánybírák

InfoRádió / MTI
2006. december 17. 10:34
Utoljára ül össze az idén az Alkotmánybíróság hétfőn és kedden. A testület a Gyurcsány-csomaggal kapcsolatos újabb beadványt vitatja meg. Az alkotmánybírák először foglalkoznak az elvárt társasági adó alkotmányosságát támadó indítványokkal.

A vizsgálatot kérők a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvények egyes bekezdéseit tartják alkotmányellenesnek. A vonatkozó törvénymódosítást nyáron fogadta el az Országgyűlés.

Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke korábban azt mondta: az úgynevezett Gyurcsány-csomagot, amely összesen öt törvényt és törvénymódosítást, valamint egy kormányrendeletet tartalmaz, csaknem ötven indítványban támadták meg az elmúlt hónapokban.

A testület korábban alkotmányellenesnek minősítette a házipénztáradóról szóló törvényt, valamint a 2006. évi központi költségvetés céltartalékának felhasználását szabályozó kormányrendelet egyik rendelkezését.

Ugyanakkor alkotmányosnak találta a hitelintézeteket terhelő járadék, továbbá a nyugdíjas munkavállalókra vonatkozó személyi jövedelemadózás szabályait, és a cégtelefon magáncélú használatának adóztatását.

A közoktatási törvényt, a közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló jogszabályt, valamint az áfatörvény módosítását kifogásoló beadványok közül az első kettőben egy-egy rendelkezést megsemmisített a testület, de összességében nem állapított meg alkotmányellenességet a jogszabályokban.