"Hitelét vesztette a kormány, forró tavasz jöhet"

InfoRádió / MTI
2006. december 17. 16:31
Giró-Szász András politológus szerint a kormány elveszítette a hitelét. A Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója a "Gyurcsány-jelentés" kapcsán azt mondta, hogy a kabinet nem megfelelően kommunikálta a megszorító intézkedéseket.

Giró-Szász András szerint a koalíciós pártok a nyár elején nem rendelkeztek forgatókönyvvel arról, miként folytatódjon a kormányzásuk, mert Gyurcsány Ferenc akkor mindent az újraválasztásának rendelt alá.

Az őszi események után stratégiaváltásra kényszerült a kormány: fenn kellett tartania a hitet saját szavazóbázisában és meg kellett mentenie a kormányfő tekintélyét - tette hozzá a szakértő, aki úgy látja, hogy a koalíción belül sincsen egység a reformokkal kapcsolatban.

A nagyobbik kormánypárton belüli érdekérvényesítés és az SZDSZ-szel folytatott egyeztetések során is "felpuhulnak" az eredeti tervek. Erre lehet példa a kiemelt kórházak számának változása - mutatott rá.

Hozzátette: "forró tavaszra" lehet számítani. Elképzelhető, hogy újra az utcákra vonulnak majd az emberek, az követően, hogy a megszorító intézkedések a mindennapokban is éreztetik a hatásukat.