A Diana-vizsgálat újabb elképesztő részletei

Infostart
2006. december 15. 07:45
A csütörtökön nyilvánosságra hozott hivatalos brit vizsgálat szerint Diana hercegnő 1995-ben attól félt, hogy őt is és Károly herceg akkori szeretőjét - azóta feleségét - Camilla Parker Bowlest is el akarták tenni láb alól, hogy a brit trónörökös feleségül vehessen egy harmadik - meg nem nevezett - nőt.

Csütörtökön Londonban ismertették a Diana walesi hercegnő halálával kapcsolatban véget ért nyomozás 850 oldalas jelentésének fő megállapításait. A vizsgálat szerint nem volt olyan összeesküvés, amely a hercegnő, vagy a kocsiban vele utazók meggyilkolására irányult volna, azaz tragikus baleset történt.

A jelentés szerint Diana hercegnő 1995-ben azt mondta ügyvédjének, Lord Mishconnak, hogy attól tart: őt és Camilla Parker Bowlest (Károly herceg régi-új szerelmét) el akarják tenni láb alól.

Abban az évben egyébként Diana meg volt győződve arról, hogy Károlynak viszonya van Tiggy Legge-Burke-kel, a királyi dadussal. Olyannyira, hogy egy karácsonyi fogadáson közölte vele: "annyira sajnálom, ami a babával történt", utalva arra, hogy a pletykák szerint a hölgy elveszítette a magzatot.

Diana akkori félelmeit a királynő személyi titkára, Sir Robert Fellowes vizsgálta ki, aki arról tájékoztatta a hercegnőt, hogy feltételezései megalapozatlanok.

Lord Mishcon sem hitte el Diana elméletét, de a hercegnő halála után átadta az ezzel kapcsolatos információt a Scotland Yardnak.

A nyomozás kivizsgálta Paul Burrell királyi komornyik állítását, mely szerint látta Diana egy feljegyzését, mely szerint Károly herceg autóbalesetet tervezett ellene azért, hogy aztán újra megnősülhessen.

"A walesi hercegnő megnevezett egy hölgyet a jegyzeteiben. Nem Camilla Parker Bowles volt az. A Paget nyomozás tudja, kiről van szó" - áll szűkszavúan a jelentésben, amely utal arra, hogy a család egy barátja az.

A nyomozás végül megállapítja, hogy semmi nem támasztja alá Diana félelmeit, melyek alighanem "csak egy jelzése annak, hogy milyen boldogtalan volt a walesi hercegnő 1995 végén".