MOB: megdöbbentő az egészségügyi tárca terve

Infostart
2006. december 13. 18:20
Megdöbbenéssel fogadta a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója az egészségügyi miniszter tervét, miszerint a jövőben megszűnne az élsportolók térítésmentes sportorvosi ellátása. Molnár Zoltán azt mondta: ha kell, adománygyűjtésbe kezdenek, hogy az ország számára dicsőséget, elismerést hozó sportolók mellé tudjanak fizetni gyúrót, vagy orvost.

"El nem tudom képzelni, mi a különbség a sportoló és a nem sportoló ember között, mind a ketten fizetik a társadalombiztosítást, mind a ketten jogosultak igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat" - mondta az InfoRádiónak a MOB ügyvezető igazgatója.

Molnár Zoltán hozzátette: nem érti, miért akarják hátrányosan megkülönböztetni a sportolókat, amikor inkább pozitív megkülönböztetést érdemelnének, hiszen komoly értékeket termelnek, hozzájárulnak az országimázshoz, jó példát állítanak a fiatalok elé, és arra ösztönzik az embereket, hogy sportoljanak.

"Két évvel a pekingi olimpia előtt ezt a fontos szolgáltatást egyik pillanatról a másikra kihúzni a fiataljaink alól; el sem tudom képzelni, hogyan és miképpen fog a szakmai felkészülés folyni az elkövetkező időben" - jegyezte meg a MOB-igazgató.

Gyűjteni kell?

Molnár Zoltán szerint nem csak a pénzről van szó, kérdéses az is, hol lesz az a szakértelem, amit eddig megkaptak. Egy csapatsportágban orvosok, pszichológusok kísérik a versenyzőket, folyamatos megfigyelés alatt tartják őket, az edzők velük együtt állítják össze az edzésterveket - hozta fel példaként a MOB-vezető.

Jelenleg összesen 140 millió forint állami támogatást kapnak, a sportorvosok, a pszichológusok, a gyúrók, ezt a pénzt akarnák elvonni. "Tegyük a szívünkre a kezünket. Ekkora baj azért nem lehet" - fogalmazott Molnár Zoltán.

A MOB saját támogatásából nem tudja finanszírozni ezt a szolgáltatást, hiszen a jövő évre tervezett állami támogatása nem éri el az 50 millió forintot. "Természetesen adományokat gyűjtünk támogatókból, szponzorokból, és így el tudunk érni 3-400 millió forintos bevételt is. Ha arról van szó, hogy gyűjtést kezdjünk erre is, ez is lehet egy út..." - mondta Molnár Zoltán.

Minisztérium: a felkészülést nem befolyásolja


Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára szerint, bár fontos a sportegészségügy, mégsem az egészségbiztosítónak, hanem a sportegyesületeknek kell megfizetniük az élsportolók sportorvosi ellátást.


Horváth Ágnes szerinte a támogatás megvonása nem befolyásolja a sportolók felkészülését a világversenyekre.

Az államtitkár az InfoRádióban azt mondta: a társadalombiztosítási keretnek a betegek gyógyítását kell szolgálnia, és nem a sportegészségügyi feladatokat.

A politikus úgy vélte: ahogy a klubok fizetnek a sportolóknak, úgy részt kell vállalniuk a sportorvosok szolgáltatásainak finanszírozásához is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Molnár Zoltán, a MOB ügyvezetõ igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást