A legnagyobb akadály az infrastruktúra és a dolgozók

Infostart
2006. december 11. 17:21
Jövő nyárra lehet működőképes az egységes minisztériumi elektronikus közigazgatási rendszer - mondta az InfoRádiónak az oktatási tárca szakállamtitkára. Manherz Károly szerint főként a közszféra dolgozói és infrastrukturális hiányosságok hátráltatják a fejlődési folyamatot.

Jelenleg minden minisztériumban más jellegű az államigazgatási feladatok elektronikus feldolgozása, de folyik az egységes rendszer fejlesztése - mondta Manherz Károly.

Az államtitkár szerint az egységes rendszer kialakításában a legnagyobb kihívást az infrastrukturális fejlesztések és a köztisztviselői gárda képzése jelenti, hiszen a minisztériumok dolgozói közül mindenkinek el kell sajátítania a rendszer működését.

Manherz Károly szerint ugyanakkor annyira nincsen lemaradva Magyarország az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztésében, hiszen még a legfejlettebb országokban is folyik a papíralapú információ-továbbítás.

A fejlesztések azonban nem csak a minisztériumokon belüli és a tárcák közötti elektronikus információáramlásra koncentrálnak, hanem más célokat is szolgálnak.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy május 1-jétől például egy olyan új felsőoktatási nyilvántartási rendszert vezetnek be, amellyel követni lehet, hogy egy-egy intézmény tanulói hogyan tudnak elhelyezkedni és merre mozognak a munkaerőpiacon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást