Tágan értelmezett nemzetegyesítés

Infostart
2006. december 8. 18:23
A Szonda Ipsos felmérése alapján a magyarok többsége enyhén csalódott az ország európai uniós tagságának első két évében. Hack József kutató az InfoRádiónak azt mondta: hosszabb távon stabil és megbízható gazdaságot, és külpolitikai biztonságot várunk.

A kutatás szerint a magyarok nagyon ambivalensen élik meg az európai uniós tagságot, a közhangulatot enyhe csalódottság jellemzi, de ez nem csapott át frusztrációba, hosszú távon továbbra is a pozitív várakozások dominálnak - ismertette a fő következtetéseket Hack József.

A szakember kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben egyre reálisabbak lettek a várakozások, mostanra ezek már meglehetősen szolidak. Az emberek hosszú távon stabil gazdaságot és külpolitikai biztonságot várnak.

A magyarok arra számítanak, hogy a távoli jövőben, gyermekeik és unokáik korában áll be lényeges javulás az Európai Unió hatására - tette hozzá.

Azt már érezzük, hogy könnyebben lehet külföldön munkát vállalni, és tanulni, megnőtt a mozgásszabadság. Románia csatlakozását sokan egy tágan értelmezett nemzetegyesítésnek tekintik.

Az emberek egy része emellett úgy érzi, hogy eltávolodnak a döntéshozataltól, mert a nemzeti kormány fölött van egy másik kormány is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Schöpflin György néppárti európai parlamenti képviselõ az EU-csatlakozásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást