Alkotmánybírák előtt a Fidesz népszavazási kérdései

InfoRádió / MTI
2006. december 8. 18:16
Benyújtotta kifogásait az Alkotmánybírósághoz a Fidesz és a KDNP a négy elutasított népszavazási kérdése ügyében.

A Fidesz szóvivője azt mondta: arra kérik a testület elnökét, tegye lehetővé, hogy a kérdésekről egy időben lehessen népszavazást tartani.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a két ellenzéki párt azokban a kérdésekben vár választ az Alkotmánybíróságtól, amelyeket korábban az Országos Választási Bizottság elutasított.

Mint mondta: ezek a tandíjra, a vizitdíjra, a nyugdíjasok munkavállalására és a kormánytagok költségvetési hiányért viselt felelősségére vonatkoznak.

MSZP: politikai zsarolás

"Kimeríti a politikai zsarolás műfaját az, amit a Fidesz művel. Elfogultsággal vádolja az OVB-t s ezzel sarokba kívánja szorítani az Alkotmánybíróságot is. Ha ugyanis az Ab hasonló döntésre jut, mint az OVB, a Fidesz által felragasztott bélyeg az ő homlokukra is felkerül" - mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője.

A politikus úgy vélte, "elképesztő", hogy alig egy hónapja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács egy tagját csak azért, mert levelet mert írni a többi tanácstagnak, politikai nyomásgyakorlással vádolták meg, míg ők - utalt a Fideszre Nyakó István - egy átlátszó indokkal az Ab elnökét szintén írásban keresik meg, és olyasmit kérnek tőle, ami eddig senkinek nem jutott eszébe.

"Ki volt az, aki azt mondta volna, hogy a Fidesz javaslatait egymást követő vasárnapokon kellene a néppel megszavaztatni? Senki" - fogalmazott a szóvivő.