A kerekasztal lovagjai: vonják vissza az egészségügyi törvényeket!

Infostart
2006. december 7. 15:56
Az egészségügyi törvénytervezetek visszavonását követeli a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal. A testület szerint a tervezett intézményrendszer nem lesz képes ellátni a feladatait.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal nyílt levélben kéri a miniszterelnököt, hogy kormánya nevében vonassa vissza a parlament elé beterjesztett egészségügyi törvényjavaslatokat.

A levél aláírói arra kérik az állampolgárokat, hogy demokratikus eszközökkel segítsenek megakadályozni a törvénytervezet elfogadását. A testület szerint a törvényjavaslatok sértik az emberek alapvető jogait.

Az Egészségügyi Kerekasztal tagjai szerint a felvázolt intézményrendszer képtelen lesz ellátni a számára meghatározott feladatokat. Ehelyett a jelenlegi intézményi keretek között kellene megoldást találni a problémákra - teszik hozzá.

A testület tagjai úgy látják: a reform rejtett célja a társadalombiztosítás privatizálása, ami súlyos népegészségügyi következményekkel és elháríthatatlan gazdasági károkkal járna.

Hibaként rójuk fel azt is, hogy a törvényjavaslatok megfogalmazásánál nem támaszkodtak tudományos felmérésekre, elemzésekre, valamint nem számoltak a szabályozás várható hatásaival - fogalmazott Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Figyelmeztetés

Zalai Károly, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke, a Kerekasztal soros elnöke elmondta: a törvények előkészítése során a jogalkotó sorozatosan megsértette a jogalkotásról szóló törvényt.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal határozatot hozott arról is, hogy a gyógyszertárakban és a háziorvosi rendelőkben a következő szöveget függesszék ki: "Tisztában van Ön az egészségügyben bevezetett törvényi változások Önre háruló súlyos egészségügyi és pénzügyi veszélyeivel? Kérdéseivel forduljon orvosához, gyógyszerészéhez!"


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást