Botrány: szándékosan nem veszik le a romlott árukat a polcokról

Infostart
2006. december 6. 15:20
Lejárt szavatosságú termékeket hozott forgalomba egy törökbálinti nagykereskedés úgy, hogy átcsomagolta őket. Ilyen mértékű visszaélést még soha nem tapasztaltak az ellenőrök, azt mégsem hozzák nyilvánosságra, hogy melyik nagykereskedő termékeiről van szó. Az árukat tehát a kereskedők nem tudják levenni a polcokról, pedig valószínűleg az egész országba jutott belőlük. A titkolózást az adatvédelmi biztos sem érti.

A Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője az InfoRádióban elmondta: a raktárt már néhány hete felkeresték, és a hiányosságok miatt felfüggesztették a működését.

Most egy utóellenőrzésre mentek ki, amikor az egyik munkatársuk acetonszagot érzett. A furcsa szag vezette el az ellenőröket egy olyan helyiségbe, ahol korábban nem jártak. Itt bukkantak rá azokra az igen jó minőségű hamisított címkékre, amelyek segítségével átcsomagolták az élelmiszereket.

"A lejárt szavatosságú élelmiszerek palettája szinte teljes: fagyasztott hús, készétel, tojás, lekvár, csokoládé és még sok egyéb van köztük" - közölte Virsinger György.

Ha megvan a teljes terméklista, azt elküldik a megyei állategészségügyi intézetekhez, hogy ellenőrizzék: területükön megtalálhatók-e ezek a boltokban.

Maradnak az áruk a polcokon

Addig azonban az áruk a polcokon maradnak. A kereskedők ugyanis nem tudják: melyik az a beszállító, amelynek a termékeit nem lenne szabad árulni.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádióban elmondta: nem ez az első eset, hogy a hatóságok nem hoznak nyilvánosságra egy adatot, amellyel azonban megkönnyítenék a munkájukat. Vámos György szerint a fogyasztóvédelmi törvény szerint is tudatni kell, melyik az a kereskedő, amely megtéveszti a vásárlókat.

Nyilvánosságra kellene hozni

A beszállító cég nevét az adatvédelmi biztos szerint is nyilvánosságra kellene hozni. Péterfalvi Attila azt mondta: egy egészségkárosító termékekkel kereskedő vállalkozás nem érvelhet a jó hírnevének megsértésével.

A biztos megérti a hatóságok félelmeit, hiszen egy esetleges kártérítés kifizetésére nem lenne pénzük, egy olyan esetben azonban, amikor bizonyított tényekre hivatkoznak, nyilvánosságra kell hozni az eredményeket.

Péterfalvi Attila ugyanakkor kezdeményezi a fogyasztók védelmét szolgáló törvények módosítását, hogy a vásárlók több információhoz jussanak hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Péterfalvi Attila
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Vámos György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Virsinger György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást