Sólyom nem ért egyet az orvosi kamara alkotmányossági aggályával

Infostart
2006. november 29. 15:01
Az államfő aláírta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvényt, a biztonságos és gazdaságos gyógyszer és gyógyászati segédeszköz-ellátásról, valamint a gyógyszerforgalmazás szabályairól szóló törvényt - közölte Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke.

Korábban több piaci szereplő is arra kérte Sólyom Lászlót, hogy ne írja alá a jogszabályokat.

Tóth Judit, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének szóvivője november 22-én az InfoRádióban azt mondta: azért fordultak az elnökhöz, mert a gyógyszer-gazdaságossági törvény alapján fizetendő "sarc" elviszi a nyereségük nagy részét.

Kivonhatnak egyes, veszteséges orvosságokat a piacról a magyar gyógyszergyártók jövőre - tette hozzá.

Ez az egész magyar gyógyszeripar ellehetetlenüléséhez vezet - hangsúlyozta Tóth Judit, hozzátéve, hogy számításaik szerint a törvény nyomán kiróható befizetési kötelezettségek számos magyar vállalat esetében meghaladják a Magyarországon termelt nyereséget. Részletek itt!

A kamarák is az államfőhöz fordultak


Méltatlan és hátrányos az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény - mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke november 22-én.

Éger István emlékeztetett: korábban a köztársasági elnökhöz fordultak az ügyben, de ha Sólyom László jóváhagyja a kamarákat érintő törvényt, akkor az Alkotmánybíróság előtt támadják meg a jogszabályt.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az InfoRádióban elmondta: az alaptörvénnyel ellentétesnek tartják egyebek mellett azt, hogy az eddig a kamarák jogosultsági körébe tartozó feladatokat, például a gyógyszerészekre vonatkozó etikai szabályozást, illetve a gyógyszertárak szakmai kontrollját, országgyűlési hatáskörbe helyezték.

Hávelné Szatmári Katalin diszkriminatívnak nevezte a kötelező kamarai tagság megszüntetését, mert, mint mondta, más szakmai köztestületek esetében nem született hasonló rendelkezés.

A minisztérium elégedett

Az Egészségügyi Minisztérium szerint azzal, hogy Sólyom László aláírta az első két egészségügyi reformtörvényt, megújulhat a gyógyszerpiac működése, valamint az egészségügyi dolgozók érdekérvényesítése.

A gyógyszer-gazdaságossági törvény átlátható, nyilvános keretet biztosít a gyógyszerpiac működésének, szigorúan őrködik a járulékfizetők pénze fölött és arányosabban osztja el a gyógyszerfogyasztás anyagi terheit - írta a tárca.

"Világossá teszi a felelősségét mind a gyógyszergyártónak, mind a forgalmazónak, mind az orvosnak, mind a betegnek, és az államnak is" - olvasható a közleményben.