Február 15-étől szedik a vizitdíjat

Infostart
2006. november 29. 17:02
Február 15-étől vezetik be a vizitdíjat - közölte a kormányszóvivő a kabinet ülése után.

Danks Emese elmondta: a fekvő- és járóbeteg-ellátásban egységesen 300 forintot kell majd fizetni.

Hangsúlyozta: mintegy 4 millió ember kap részben vagy egészben mentességet a fizetés alól.

Alanyi jogon jár a mentesség a 18 éven aluli gyermekeknek, a tartós gyógykezelésre szorulóknak - ide tartozik a vese-dialízis, az onkológiai ellátás és az is ha valaki kúraszerűen jár orvoshoz -, a hajléktalanoknak, illetve nem kell fizetni az állami feladathoz kapcsolódó ellátások esetében.

Erre példaként említette a katasztrófa-egészségügyet, a népegészségügyi ellátást, a járványügyi tevékenységet, egyes szűrővizsgálatokat, a terhesgondozást, a gyermekágyas anyák gondozását és a szülészeti ellátást.

A kormány kompenzációs rendszert dolgozott ki a szociálisan rászorulóknak, és a hátrányos helyzetű családoknak. Évente 12 vizitre jogosító kedvezményt kapnak úgy, hogy ennyivel emelik a különböző jogcímeken nekik folyósított összegeket, például havi 300 forinttal a gyest, 200 forinttal a munkanélküli ellátást vagy szintén 200 forinttal azoknak a nyugdíját, akik legfeljebb a nyugdíjminimum kétszeresét kapják.

Danks Emese közölte: ha valaki több mint húszszor fizetett vizitdíjat, a számlák bemutatásával a huszonegyedik alakalomtól ezt visszaigényelheti az önkormányzattól, de folyamatos kórházi tartózkodás esetén is legfeljebb húsz napig kell ápolási díjat fizetni.

A kormányszóvivő úgy vélte, ennek a kompenzációs rendszernek a segítségével az emberek automatikusan hozzájuthatnak a többlettámogatáshoz, plusz adminisztráció nélkül.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy magyar ember évente átlagosan hat-hét alkalommal megy orvoshoz, a kompenzációt mégis 12 hónapra kapja.

A kormány döntött a vizitdíj fizetésének módjáról is. Danks Emese elmondta, a vizitdíjat minden egészségügyi szolgáltatónál lehet majd készpénzben fizetni, de az intézmények maguk döntenek arról, hogy milyen más fizetési lehetőséget biztosítanak.

A vizitdíjról nyugtát, kérésre egyszerűsített számlát kell adni - fűzte hozzá.

A szóvivő szólt arról is, hogy a vizitdíjfizetési-rendszer mielőbbi kidolgozását Ari Lajos miniszteri megbízott felügyeli.