Az MSZP kézi vezerlésre gyanakszik a Fidesznél

InfoRádió / MTI
2006. november 29. 19:35
Az MSZP elnöke és parlamenti frakcióvezetője szerint a Fidesz elnöke megtiltotta a párt európai parlamenti képviselőinek, hogy a magyar érdekek közös uniós képviseletét előbbre valónak tartsák a pártparancsnál.

"A jobboldal felelős politikusai egyre nehezebb választásra kényszerülnek. Vagy asszisztálnak pártelnökük nemzetmegosztó politikájához, és vele együtt egyre mélyebbre ássák magukat a lövészárokba, vagy követik azok példáját, akik nézeteiket, személyes véleményüket, kritikájukat fenntartva, a nemzet sorskérdéseiben, választóik érdekében képesek az elemi együttműködésre" - áll a szocialisták közleményében.

Hiller István és Lendvai Ildikó Szájer József fideszes politikusnak arra a bejelentésére reagált, hogy az ellenzéki párt EP-képviselői nem vesznek részt azon a találkozón, amelyet a miniszterelnök kezdeményezett a Magyarország számára legfontosabb uniós kérdésekről.

Az MSZP meggyőződése, hogy az ország normális fejlődésének záloga a különbözőképpen gondolkodó politikai erők közötti párbeszéd. A párt ezért támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek fontos kérdésekben a párbeszéd, az értelmes vita, az egyeztetés csatornáit teremtik meg - írta a két MSZP-s politikus.

A párbeszédnek ma már vannak hívei a baloldalon és a jobboldalon is. A Fidesz elnökének a legutóbbi napok eseményei szerint a legfőbb baja azokkal van, akik a jobboldalon a párbeszéd útjait keresik, és terméketlennek ítélik az állandó "kommunistázást", a baloldal nemzetből való kirekesztését - olvasható a közleményben.

Mint írták, a demokratikus párbeszéd ellenfele az, aki a másik oldalt megbélyegzi, a választók akaratát felülírva, egyoldalúan tárgyalásképtelennek nyilvánítja.

A Fidesz elnöke pártja kongresszusán - saját tábora "békepárti" politikusait iskolázva - ezt tette. Már nemcsak a miniszterelnököt, hanem az egész szocialista pártot, a magyar baloldalt kívánta kiiktatni a közéletből és sértette meg becsületében - írta Hiller István és Lendvai Ildikó.

A közlemény szerint Orbán Viktor "eltűrte azt is, hogy a Fidesz kongresszusán azt az Árpád-sávos zászlót mutogassák a pulpituson, amely politikai rendezvényen, a történelmi zászlók sorából kiemelve, már rég nem a magyar középkor egy szakaszára, hanem Szálasira és a hungaristákra utal, és amelyet a MIÉP nagygyűlései után először és egyedül a Fidesz igyekezett rehabilitálni".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást