A vezetők felére nem tartottak igényt a központi igazgatásban

Infostart
2006. november 29. 21:37
A központi államigazgatásban egyre öregebb eszközökkel, egyre rosszabb műszaki színvonalú épületekben dolgoznak - így összegezhető az Állami Számvevőszék legfrissebb jelentése. A foglalkoztatottak létszáma ötödével csökkent.

Az Állami Számvevőszék tapasztalatai szerint a minisztériumok és az országos hatáskörű hivatalok működőképesek ugyan, de jelentős színvonalbeli különbségekkel dolgoznak.

A jelentés megállapítja, hogy a központi államigazgatásban most feleannyi vezető dolgozik, mint tavaly. Ötödével csökkent a foglalkoztatottak létszáma, a hivatali helyiségek alapterülete és a személyautók száma. Sokkal kevesebb a szolgálati mobiltelefon is.

Ennek megfelelően csökkent az apparátus költsége, mégpedig 2002 óta a negyedére. Most 47 milliárd forint értékű eszközt használva 87 milliárd forint kiadással működik a központi államigazgatás.

A számvevőszéki jelentésből azonban kiolvasható, hogy a fővárosi intézményekre még mindig jóval több pénz jut, mint a vidékiekre.

Drága munkaszervezés

A felmérés alapján az intézmények negyede nem saját ingatlanban működik, jellemző a megosztott használat. A szétszórt elhelyezés miatt a munkaszervezés drága.

Összességében tehát a központi államigazgatás egyre korszerűtlenebb eszközökkel működik egyre rosszabb műszaki színvonalú épületekben.

Ráadásul a közigazgatásban nem az az intézmény kap több pénzt, amely el is tud számolni vele.

A számvevőszék szerint szükséges lenne az államigazgatás feladatainak meghatározása, az intézmények tárgyi eszközellátottságának normatív finanszírozása, és egy hatástanulmány elkészítése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást