A szabad szülészválasztásért gyűjtenek aláírást a várandós nők

Infostart
2006. november 29. 13:43
Aláírásgyűjtést szervez több kismama az országban, tiltakozásul a szabad kórház és szülészválasztás korlátozása, illetve külön díjfizetéshez kötése miatt.

Az aláírásgyűjtéssel a kezdeményezők elsősorban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a kormány döntése értelmében a terhes nők a jövőben csak térítés ellenében választhatnának szabadon kórházat, illetve fizetniük kellene azért, hogy saját orvosuk vezethesse le a szülést, ha éppen nem munkaidőben, vagy az orvos ügyeleti idejében szülnek.

Az akció egyik szervezője, Kocsisné Péterfy Hajnal az InfoRádióban elmondta: az aláírásgyűjtés december 15-ig tart, a gyűjtőíveket azt követően adják át az egészségügyi tárcavezetőnek, akivel egyúttal egyeztetni is szeretnének a petícióban megfogalmazott felvetéseikről, javaslataikról.

A szülsét nem lehet tervezni

Kocsisné Péterfy Hajnal szerint a kezdeményezést magánszemélyek indították el - édesapák, édesanyák, és várandós nők -, mivel úgy gondolják, hogy a szülés nem sorolható a többi orvosi beavatkozással egy kategóriába.

Először is abban különbözik a szülés például egy műtéttől, hogy nem tervezhető előre az időpontja. Az csak veszélyezteti a szülő nő és a magzat egészségét, ha előre tervezetten indítják meg a szülést - hangsúlyozta a szervező.

Fontos a bizalom

A szülés attól is más, hogy ott - alap esetben - az anya "végzi a munkát", és ezért rendkívül fontos, hogy minél nyugodtabb körülmények között folyjon le a szülés, és olyan emberek vegyék körül a nőt, akikben megbízik - mutatott rá Kocsisné Péterfy Hajnal.

Az aláírásgyűjtési kezdeményezés szószólója hozzátette: azzal egyetértenek, hogy a jelenlegi rendszer nem jó, de attól tartanak, hogy a kórháznak fizetendő 30 százalékos térítési díjjal nem oldódik majd meg a hálapénz problémája, hanem a családoknak egyszerűen csak kétszer kell majd fizetniük.

A kezdeményezők szerint erre a helyzetre jobb megoldást nyújtana az is, hogy ha a fizetendő térítési díj egy meghatározott részét a kórháztól megkapnák az orvosok, illetve a szülésznők.

Kocsisné Péterfy Hajnal megjegyezte: azt is kérik, hogy ha mégis bevezetik a változásokat, akkor legyen egy előkészítő szakasz, hiszen akik már várandósak, azok sem anyagilag sem lelkileg nem tudtak erre felkészülni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást