Petrétei nem mond le, de Gyurcsány elküldheti

InfoRádió / MTI
2006. november 28. 14:22
Az igazságügyi és rendészeti miniszter önszántából nem mond le, de mint fogalmazott: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bármikor leválthatja. Petrétei József a parlamentben megtartott bizottsági meghallgatása után jelentette ezt ki.

Nem mond le az igazságügyi és rendészeti miniszter - közölte két és fél órás parlamenti meghallgatása után Petrétei József, de hozzátette: a miniszterelnök bármikor leválthatja.

A tárcavezető hozzátette, hogy rendőri vezetők elmozdításán sem gondolkodik.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságában ellenzéki pártok kezdeményezésére hallgatták meg Petrétei Józsefet, azzal az október 26-ai levéllel kapcsolatban, amelyben a titkosszolgálati adatszerzés bírói engedélyezése ügyében fordult a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgálati Tanács elnökéhez.

Nem alkotmánysértő, de nem bölcs

A bizottsági ülésen mind a miniszter, mind a kormánypárti képviselők visszautasították azt az ellenzéki felvetést, hogy a levél alkotmánysértő módon csorbította a bírói hatalmi ág függetlenségét.

Abban azonban több ellenzéki és kormánypárti képviselő is egyetértett, hogy nem volt bölcs döntés az igazságügyi és a rendészeti terület egy minisztériumba való összevonása is.

Az ellenzéki képviselők mellett Fodor Gábor szabad demokrata bizottsági alelnök is osztotta ezt a véleményt, de ahogyan fogalmazott: "ez már egy másik kérdés".

Nincs napirenden

Nincs a kormány napirendjén semmilyen személyi kérdés, így Petrétei József leváltása sem - közölte a kormányszóvivői iroda.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást