eur:
393.14
usd:
367.36
bux:
0
2024. április 24. szerda György

"Némi önmérsékletet kell tanúsítani"

Gy. Németh Erzsébet főpolgármesterhelyettes-jelölttől vélhetően nem számíthat majd segítségre Demszky Gábor. A főpolgármester ezért nem támogatta a jelöltséget - közölte az InfoRádióban az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője. lkvai-Szabó Imre szerint is komoly koalíciós konfliktust jelenthet a döntés, ezért minél hamarabb egyeztetnének a jelöltségről a szocialistákkal.

Hogyan értesült Demszky Gábor leveléről?

Miután az SZDSZ-frakció a másfél hónap munkájával létrehozott koalíciós szerződést egyhangúlag elfogadta, főpolgármester úr tájékoztatott bennünket erről a szándékáról. A jelöléshez joga van.

Mi a gond Gy.Németh Erzsébettel?

Az önkormányzati törvény azt mondja, hogy a (fő)polgármester saját munkája segítésére helyettest jelöl, amit az illetékes testület (esetünkben a Fővárosi Közgyűlés) fogad el. Főpolgármester úr arról tájékoztatott, idézve az MSZP újonnan megválasztott frakcióvezetőjének írt leveléből, hogy úgy véli, a segítő attitűdöt nem kapja majd meg.

Steiner Pál szocialista frakcióvezető az InfoRádióban azt mondta, hogy ragaszkodnak Gy.Németh Erzsébet jelöltségéhez, ami komoly koalíciós konfliktust jelenthet.

Egészen biztosan komoly politikai konfliktust jelent és elhúzza a munkát. Én a magam számára elfogadottnak tekintem a koalíciós megállapodást, az tartalmazza az ilyen helyzetekben használatos mechanizmust, a Koalíciós Egyeztető Tanácsot. Azt gondolom, hogy Steiner úrral arról fogunk beszélgetni (méghozzá igen rövidesen), hogy milyen lépések szükségesek a helyzet normalizálásához. Mindkét félnek értelmeznie kell ezt a megoldást, amit a főpolgármester jogszabályi felhatalmazással tesz meg. Neki kell jelölnie a főpolgármester-helyettest, ezt a felelősséget senki sem vállalhatja át tőle.

A szocialistáknak kell ilyen esetben másik jelöltet adniuk?

Ez nem egyértelmű, mert a jogszabály sem az. Elméletileg politikai megállapodás nyomán történik a jelölés.

Mikor dönthetnek a (régi vagy új) jelölt személyéről?

Mindenképpen összeülünk a szocialistákkal. Itt most a két frakciónak némi önmérsékletet kell tanúsítani, hogy megértse ezt a helyzetet. Két hónapja tárgyalunk az MSZP-vel és eközben egészen kollegiális munkakapcsolatot alakítottunk ki. Azt gondolom, hogy ez alkalmas lesz arra, hogy a közeli napokban végiggondoljuk a helyzetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×