Kitört a koalíciós botrány a fővárosban

InfoRádió / MTI
2006. november 28. 18:49
Demszky Gábor vétót emelt a szocialista Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi jelöltsége ellen. A szocialista frakcióvezetőnek írt levelében Demszky Gábor arra hivatkozott, hogy nincs meg a szükséges bizalmi viszony közte és a szocialisták jelöltje között. Steiner Pál az InfoRádiónak úgy fogalmazott: nem látnak indokot a váltásra, ragaszkodnak Gy.Németh Erzsébet személyéhez.
Az SZDSZ szerint a frakcióknak önmérsékletet kell tanúsítani

Az egészségügy visszautasítása és a bejelentés módja miatt vétózta meg a főpolgármester Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi jelölését. Demszky Gábor szerint Gy. Németh Erzsébet konfrontatív személyisége nem lenne a várospolitika hasznára, ráadásul a szocialista politikus nem tájékozódott az új területén.

Az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője az InfoRádióban kijelentette

: "egészen biztosan komoly politikai konfliktust jelent és elhúzza a munkát. (...) Mindenképpen összeülünk a szocialistákkal. Itt most a két frakciónak némi önmérsékletet kell tanúsítani, hogy megértse ezt a helyzetet".

"Két hónapja tárgyalunk az MSZP-vel és eközben egészen kollegiális munkakapcsolatot alakítottunk ki. Azt gondolom, hogy ez alkalmas lesz arra, hogy a közeli napokban végiggondoljuk a helyzetet" - mondta Ikvai-Szabó Imre.

Az MSZP ragaszkodik Gy.Németh Erzsébethez

Az MSZP budapesti frakcióvezetője az InfoRádió kérdésére nem tagadta, hogy Demszky Gábor döntése koalíciós feszültséget okoz. Steiner Pál kijelentette: "nem látunk indokot arra, hogy új jelöltet állítsunk, ragaszkodunk Gy.Németh Erzsébethez".

<

... és akit vétóztak: Gy.Németh Erzsébet

"Nem lenne jó, ha tagadnám, hogy ez koalíciós feszültséget okoz, annál is inkább, mert mérlegeltük a koalíciós megállapodás valamennyi lényeges pontját, tartalmát. Minden egyes szóban megállapodás született, ehhez képest ez egy új körülmény" - fogalmazott Steiner Pál az InfoRádióban.

Lendvai: "nagyon nem vagyok boldog"

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője az üggyel kapcsolatban az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: "nagyon nem boldog", de abban bízik, hogy "ez nem az utolsó mondata a főpolgármesternek".

Lendvai Ildikó szerint nehezen értelmezhető Demszky Gábor azon kijelentése, mely szerint nincs meg a bizalmi viszony közte és Gy.Németh Erzsébet között. hiszen az elmúlt négy évben is működött a koalíció, amikor a politikus szocialista frakcióvezető volt.

Az MSZP-s politikus szerint az egyes szakterületek elosztását "nem lehet szakítópróbának tekinteni". Lendvai Ildikó emlékeztetett: "eddig minden ciklus elején hosszan tartó, kínos koalíciós vita volt. Ha ennek a végén születik egy egyezség, akkor nem baj, ha rászánnak még egy hetet".

Mi volt Gy.Németh Erzsébet bűne?

Helyetteseket a törvény szerint a főpolgármesternek kell jelölnie, így Demszky egy személyben dönthet arról, hogy Gy. Németh ne legyen főpolgármester-helyettes.

Demszky Gábor fő problémája az internetes oldal szerint az volt, hogy Gy. Németh Erzsébet november 17-én, alig fél órával azután, hogy a főpolgármester a közgyűlés ünnepi ülésén bejelentette: hamarosan aláírhatják a koalíciós megállapodást, kijelentette: nem hajlandó az egészségügyet elvállalni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lendvai Ildikó (MSZP) az Arénában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Steiner Pál (MSZP)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást