"Demszky Gábor a hét végén nem utazhat két hétre Afrikába"

InfoRádió / MTI
2006. november 28. 19:45
A szocialista párt budapesti elnöke szerint meglepő és barátságtalan lépést tett a jórészt az MSZP szavazói által, az MSZP és az SZDSZ közös főpolgármester-jelöltjeként megválasztott Demszky Gábor, amikor vétót emelt a szocialista Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi jelöltsége ellen.

Az MSZP fővárosi elnöke szerint a Fővárosi Közgyűlés nem választ csütörtökön főpolgármester-helyetteseket és bizottságokat, mivel a koalíciós egyeztetés lezárását követően kedden késő délután "Demszky Gábor ultimátumot intézve a szocialistákhoz", levélben tudatta, hogy nem jelöli főpolgármester-helyettesnek Gy. Németh Erzsébetet.

Molnár Gyula elmondta, hogy az ultimátum teljesen új helyzetet idéz elő, amelynek következményeként teljesen új alapokról kell újraindítani a koalíciós tárgyalásokat. "Mindez azt is jelenti, hogy Demszky Gábor a hét végén nem utazhat két hétre Afrikába, mint ahogy azt tervezi, mivel helyettes nélkül nem működhet az önkormányzat" - szögezte le.

Demszky Gábor a szocialista frakció vezetőjének írt levelében arra hivatkozott, hogy nincs meg a szükséges bizalmi viszony közte és a szocialisták jelöltje, Gy. Németh Erzsébet között, ezért vétót emel ellene. A főpolgármester levelében rögzíti, hogy élni kíván a törvényben meghatározott jogával, és arra kéri az MSZP-t, jelöljön más személyt humánpolitikai főpolgármester-helyettesnek.