eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A rossz memória az infarktus melegágya

A gyenge emlékezőtehetség és a lassú reakcióidő fokozza az infarktus kockázatát, derül ki az edinburghi egyetem megfigyeléseiből. A jelenséget egyelőre a kutatók sem értik.

Ha a magyarázat egyelőre hiányzik is, az összefüggés az edinburghi egyetem kutatója, Beverly Shipley szerint teljesen világos: a húsz éven át tartó kutatásban 6.400 személy életét követték nyomon.

Az eredeti, 1984-85-ös adatfelvételkor az alanyok életkora 18 és 99 év között volt, szellemi teljesítőképességüket - pontosabban memóriájuk működését és reakcióidejüket - azóta folyamatosan ellenőrizték.

Az induló csoportból két évtized alatt 1.550-en hunytak el, és a minta elég nagy volt ahhoz, hogy a szokványosnak tekintett kockázati tényezők - a testmozgás hiánya, a magas vérnyomás, a túlsúly és a dohányzás - hatásainak kiszűrése után is egyértelmű, hogy a lassú gondolkodás is növeli az infarktus veszélyét.

Ráadásul Shipley doktor szerint az adatok azt mutatják, hogy a szellemi képességek és az infarktus közötti összefüggés minden korosztálynál nagyjából ugyanolyan gyakoriságú.

A kutató azt mondja: csak több idő és alaposabb vizsgálódás oldhatja meg a rejtélyt, de a jó memória és rövidebb reakcióidő azt jelzi, hogy az illető úgymond "jobban össze van rakva", és - mint a jó autó - sokkal tovább kitart, mielőtt végleg felmondja a szolgálatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×