Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kedden tárgyalhat a költségvetésről az új egyeztető testület

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hét országos érdekképviseleti szövetség képviseli majd az önkormányzati oldalt a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumában. Erről a szervezetek vezetőinek az önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel folytatott délelőtti megbeszélésén született megállapodás.

A Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fóruma létrehozását szerdán kezdeményezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A szervezet a tervek szerint a kormány mellett működő döntés-előkészítő, véleményező, tanácsadó és javaslattevő testület lesz, amely legalább negyedévente ülésezik.

A fórumot az önkormányzati és területfejlesztési miniszter vezeti, társelnöke az önkormányzati szövetségek által választott soros ügyvivő.

Az önkormányzati vezetők hangsúlyozták, hogy a fórum kifejezetten önkormányzati, és nem pártpolitikai tevékenységet folytat majd.

Érdemi egyeztetés kedden

A találkozón Szita Károly kaposvári polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetsége társelnöke kezdeményezte, hogy vegyék napirendre a költségvetésről szóló érdemi vitát, mert - mint mondta - eddig csak ultimátumot kaptak az ügyben.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter ehhez nem járult hozzá, mondván: ehhez a pénzügyminiszterrel is tárgyalni kell. Lamperth Mónika kedd reggel várja a minisztériumba a hét önkormányzati érdekszövetség vezetőit, hogy megtárgyalják a jövő évi költségvetéssel összefüggő kérdéseket.

Szita Károly szerint a vita kereteiről 10 perc alatt is meg lehetett volna egyezni, Lamperth Mónika viszont azt hangsúlyozta: sikeres volt a tanácskozás.