Gyurcsány "okos kompromisszuma"

InfoRádió / MTI
2006. november 27. 14:33
Újabb egyeztetéseket kezdeményezett a fejlesztéspolitikáról december 19-ére és 20-ára a miniszterelnök az Országgyűlésben.

Gyurcsány Ferenc közölte: december 19-én a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatásáról szóló programokról kezdeményez megbeszélést, amelyre a kistérségek vezetőit és az azokat képviselő önkormányzati szövetségeket várja, míg december 20-ára a fejlesztési programokban jelentős szerepet játszó úgynevezett pólusvárosok vezetőit hívta.

Mint mondta: Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs, Székesfehérvár, Veszprém, Győr és Budapest lesz a fejlődés "legmarkánsabb térségi hajtóereje".

Ugyanakkor nem lehet megengedni, hogy olyan programot csináljanak, ahol csak az elől haladókra gondolnak, ezért egy nappal korábban arról kell tárgyalni, hogy a lemaradók milyen speciális programokkal zárkózhatnak föl - mutatott rá a kormányfő.

"Csináljunk abból szokást és normális együttműködést, hogy önkormányzatok, önkormányzati szövetségek, kistérségek, régiók, megyék (...) a parlamentben, a parlamenten kívül, a kormánnyal és másokkal tárgyalnak" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc hétvégi bejelentését megismételve elmondta: a magyar európai parlamenti képviselőket december 10-én várja megbeszélésre az európai bővítés jövőjéről, arról, hogy miként működhetnek együtt az EP-képviselők a nemzeti kormánnyal, a parlamenttel, és melyek azok a kérdések az Európai Parlament jövő évi munkájában, amelyek kiemeltek Magyarország számára.

A kormányfő javaslatot tett arra is, hogy az uniós források felhasználásának parlamenti ellenőrzésében kössön kompromisszumot a kormány és az ellenzék.

"A következő hétfőig (...) azt javasolom okos kompromisszumként, hogy lényegében az ellenzéki beadvány alapján, megváltoztatva a bizottság elnevezését, de nem megváltoztatva az indítvány egyetlen egy lényeges, ezen túli pontját sem, szülessen ötpárti közös egyezség erről, és jövő héten napirendre tudjuk venni ezt a kérdést" - fogalmazott.

Mint mondta, abban nincs már vita, hogy egy eseti, paritásos bizottságot kell felállítani, ellenzéki elnök vezetésével, ellentét a testület elnevezésben van, míg az ellenzék a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztost ellenőrizné, addig a kormányoldal a fejlesztési folyamatot felügyelné.