Magyarországi Zsidókért díjat kapott Erdő Péter

InfoRádió / MTI
2006. november 26. 16:16
Plankó Erika, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője és Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vehette át a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által adományozott Magyarországi Zsidókért díjat vasárnap Budapesten.

Erdő Péter a magyarországi zsidóság és a magyar katolikusok közötti párbeszéd elősegítéséért, a holokauszt során meggyilkolt zsidók és az embermentők emlékének megőrzéséért kapta az elismerést.

Plankó Erika "a kárpótlási rendszer megteremtésében végzett meghatározó tevékenységéért, az egyéni és a közösségi zsidó kárpótlási folyamat kiteljesítése során kifejtett áldozatos munkájáért" vehette át a díjat.

Az elismeréseket a Mazsihisz elnökségének tagjai adták át.

Feldmájer Péter, a szövetség vezetője szólt arról, hogy a díjjal köszönetüket szeretnék kifejezni azoknak az embereknek, akik valamilyen kiemelkedő dolgot tettek a magyarországi zsidóságért.

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója a díjazottak életrajzát ismertetve elmondta: Erdő Péter ez év januárjában az ENSZ első holokauszt áldozatainak emléknapján beszédet mondott a magyar parlament előtt, szeptemberben az ő celebrálásával boldoggá avatták a mártírhalált halt, zsidókat mentő Salkaházi Sárát, valamint novemberben közös könyvet jelentett meg Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbival, Vizi E. Szilveszterrel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével Hit-Erkölcs-Tudomány címmel.

Plankó Erikának - mint mondta - "személyes és alapvető szerepe volt az elhalt holokauszt áldozatok után jár jóvátétel évek óta húzódó törvényes, méltányos rendezésében, az élet elvesztéses kárpótlás végrehajtásának a jogosultak érdekében történő, az érintettek személyes körülményeit előtérbe helyező megszervezésében".

Erdő Péter a díj átvétele után beszédében úgy fogalmazott: "hosszú éveknek az igyekezete és álmodozás van" e találkozó mögött.

Szólt arról: a zsidó és a katolikus vallásnak a jogtörténet és a jogi, morális módszer területén vannak erőteljes közös gyökerei.

Erdő Péter fontosnak nevezte, hogy a közös értékeket egymással szembesítsék és azokat megosszák Európa javára.

Plankó Erika élete legszebb pillanatának nevezte azt, hogy átvehette az elismerést. Beszédében elhangzott, hogy "aki törvényekkel, kárpótlással akar életeket, sorsokat rendezni, az lehetetlenre vállalkozik".