Hankiss Elemér: torzképek vannak az emberek fejében

Infostart
2006. november 26. 13:49
A politikai irányzatoknak először meg kellene határozniuk magukat ahhoz, hogy segíthessenek az országnak kilábalni a válságból - jelentette ki az InfoRádiónak Hankiss Elemér. Az Antall József Alapítvány konferenciáján előadást tartó társadalomtudós azt mondta: a gazdasági bajok viszonylag gyorsan orvosolhatók, de a társadalom számára ehhez hosszabb időre van szükség, és csak akkor lesz sikeres a folyamat, ha sokan dolgoznak a megoldáson.

A szociológus hangsúlyozta: az egész világon, de különösen Magyarországon nem lehet tudni, mit jelent a konzervativizmus, mivel az elmúlt 300 évben sok mindent értettek alatta.

"Az emberek fejében is torzképek vannak a konzervativizmusról. Ki a nacionalizmussal, ki a maradisággal azonosítja, attól függően, honnan érkezett, és mit gondol a világról. A konzervativizmusról nincs tiszta kép a magyar polgárok többségének a fejében" - mondta el Hankiss Elemér.

A társadalomtudós úgy látja, hogy a nyílt vitához először is minden irányzatnak tisztáznia kell önmagát. A konzervativizmus, szocializmus, szociáldemokrácia, liberalizmus jelenleg csak homályos, ellentmondásos fogalomként van jelen, egyik sem tud tisztán képviselni valamiféle elvrendszert, eszmerendszert.

Először mindenkinek a saját háza táján kellene söprögetni, utána kellene elkezdeni egy komoly és mély dialógust - tette hozzá.

Kilábalás a válságból

A szakember szerint nem csak a konzervatívoknak, hanem minden politikai filozófia híveinek dolgoznia kell azon, hogy megtalálják a jelenlegi helyzetre alkalmazható megoldásokat. Lesznek átfedések, de lesznek alternatív javaslatok is, amelyekből kijöhet egy optimális megoldás.

Hankiss Elemér kitért arra is, hogy az ország jelenlegi helyzetéből gazdaságilag viszonylag hamar ki lehet lábalni; társadalmilag, az emberi magatartást és mentalitást tekintve viszont ez egy jóval hosszabb folyamat.

"Ez ugyanakkor lelkesítő is, ha mindenki dolgozna a problémák megoldásán, akkor ez egy érdekes korszak lenne" - hívta fel a figyelmet a szociológus.

A társadalomtudós felidézte, hogy a reformkor néhány ember bizonytalan elszánásaival kezdődött, majd 20-30 év alatt kiforrott egy nagyszerű szellemiség. Ez nehéz, de lelkesítő folyamat volt, rengeteg eredménnyel, és ez a lehetőség most is adott.

Új reformkor

"Én hiszek abban, hogy kialakul egy új reformkor, mert a jelenlegi zűrzavar, semmittevés és kapkodás, a dolgok elkenése olyan válságot idézhet elő, amitől mindenki fél. Erős lesz az ösztönzés arra, hogy az emberek keressenek igazi megoldásokat" - vázolta a jövőképét a szakember.

Hankiss Elemér hozzáfűzte: az új reformkor nem néhány emberen múlik, bár kellenek Széchenyik és Kossuthok is, mert a vezetők példája rengeteget segíthet. Ma ilyen emberek nincsenek, de felbukkanhatnak.

Az új reformkoron mindenkinek dolgoznia kell, aki képes közügyekkel foglalkozni - hangsúlyozta a szociológus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást