eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orbán: a szocialisták nem kerülhetik el a felelősségre vonást!

Magyarország felébredt. Nem magától, nekünk sikerült felébreszteni. Addig köszöntünk "jó reggelt" Magyarországnak, míg kinyitotta a szemét - kezdte beszédét az önkormányzati választásra utalva a Fidesz elnöke pártja győri rendkívüli kongresszusán.

Történelmi győzelmet arattunk, soha nem volt még ilyen narancssárga színe Magyarországnak. Budapesten is óriási eredményt értünk el, a fővárosban is a legnagyobb magyar párt lettünk - tette hozzá Orbán Viktor.

A politikus szerint Tarlós Istvánnal megoldódott a Fidesz régi gondja, személyében ugyanis megtalálták az alkalmas főpolgármester-jelöltet.

Az önkormányzati győzelem igazolta: helyes döntés volt, amikor a Fidesz úgy határozott, európai néppárttá alakul át. Olyan párttá, amelyben minden magyar ember megtalálhatja politikai otthonát, amelyre, ha baj van, lehet számítani - jelentette ki Orbán Viktor.

Önkormányzati párttá váltunk. Látjuk, nem lesz egyszerű a munka, mert a kormány megnehezíti a dolgunkat, de egy ilyen erő képes lehet újjáépíteni az országot, ebben vagyunk érdekeltek - mondta.

A pártelnök leszögezte: 2006 őszén a kormány hazugságai lelepleződtek.

A Fidesz évek óta próbálta leleplezni a hazugságokat, a szocialisták viszont félrevezették az embereket, akik éveken át hittek nekik, a Fidesz figyelmeztetéseit viszont nem fogadták el - közölte.

Amíg a válság be nem kopogtatott az emberekhez, addig hittek a kormányzati hatalom hazugságait visszhangzó sajtónak. Ilyenek vagyunk mi magyarok: hálásak vagyunk egy jó szóért, a szorult helyzeten enyhítő néhány forintért - vélekedett Orbán Viktor.

Hozzátette: ez a mára kialakult lelki alkat jó is, rossz is. Előnyös, mert vágyik a bizalomra, őszinteségre nemzeti egységgel válaszol, hátrányos, mert kiszolgáltatottá tesz a hatalom manipulációival szemben.

A demokrácia lényege az elszámoltathatóság az adóforintokkal. Ha az emberek beletörődnek a hamis elszámolásokba, akkor nyitva áll az út a hatalommal való visszaélés minden formája előtt - mondta a politikus.

A kritikai értelmiségből hatalompárti értelmiség lett mára - vélekedett Orbán Viktor.

A kormányfőt érintő személyes bizalmi válság a kormánypártok válságává vált a bizalmi szavazással. Ez gazdasági válsághoz vezet, mert bizalom nélkül nem lehet reformokat végrehajtani - tette hozzá.

Az ősz nagy kérdése volt: kibújhat-e a mai helyzet felelőssége alól a az MSZP. Olyan helyzetbe kényszerítettük őket, hogy magukra kellett vállalniuk a felelősséget. Felelősségük mindenki számára világos azóta, hogy az MSZP kiállt Gyurcsány Ferenc mellett - mondta a politikus.

Ezzel a szocialisták magukat is bezárták a hazugságok karanténjába - tette hozzá.

Európában mindenkinek először a hazugság jut Magyarországról az eszébe. Ezt köszönhetjük a szocialistáknak - vélekedett Orbán Viktor, aki szerint az MSZP a felső tízezer hazug és hűtlen pártja, amely "kalózkodik" az értékekkel.

Magyarország tönkretevői csak ideig-óráig kerülhetik el a felelősségre vonást - figyelmeztette a hatalmon lévőket a politikus.

Velünk, a Fidesszel nem lehet olyan alkut kötni, amilyet a szocialisták a '80-as évek végén értek el. Ezt a hibát Magyarország még egyszer nem engedheti meg magának - jelentette ki Orbán Viktor.

Hozzátette: mondjuk ki, ami elrendeltetett, az kiméretik.

Orbán a rendőri brutalitásról

Mi kitartunk az igazság mellett. Nem engedjük, hogy a rendőri fellépés akár egyetlen áldozata is azt érezhesse: egyedül maradt - mondta.

Békeszerető polgárok vagyunk, de tudjuk, apátia az a békesség, amely nem az igazságra épül. Ezért nem nyugszunk, amíg ki nem derül minden a rendőri brutalitásról - jelentette ki Orbán Viktor.

A kormány alkalmatlan a reformra

Szembe kell néznünk a hazugságok lelki következményeivel, hogy talpra tudjuk állítani az országot - mondta a politikus.

Orbán Viktor hozzáfűzte: ezért meg kell mutatni, van másik út.

A kormány nem alkalmas az ország reformjára, pedig arra szükség van. Az MSZP ugyanis egyre korhadtabb, ezért az országos politika építménye is megroskadhat. Vigyázni kell, hogy a hazugság mocsarába süllyedt MSZP ne rántsa magával az országot - mondta.

A pártelnök szerint a megszorítások nem vezetnek eredményre, azok nem alkalmasak a kívánt cél eléréséhez.

Orbán Viktor szerint az a világ, amelyben élni szeretnénk, magától, megfelelő kormányzati lépések nélkül nem jöhet létre.

A szocialisták azért üzenik, hogy csak átmeneti megszorításról van szó, mert tudják, amit csinálnak, nem átmenet, hanem megérkezés. Ezek lesznek az új társadalmi viszonyok, a megélhetési válság eléri és végleg lehúzza a középosztályt - vélekedett.

Kétsebességes magyarországot akarnak felépíteni. Egy kiváltságos kisebbség és az elszegényedett többség államát. Az igazi kérdés az, a kirekesztő vagy a szolidáris fejlődés útjára lép Magyarország - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a változtatások célja az újgazdag elit pozícióit bebetonozó világ építése.

A kiút az lenne, ha az Európai Unióból érkező pénzeket a helyi önkormányzatok költhetnék el saját reformjaikra. A "fent lévő" önző érdekekkel, káosszal és a cselekvőképtelenséggel szemben a közös gondok, az egyenes beszéd, a cselekvőképesség van "lent" - fűzte hozzá a politikus.

Igazságosság, ember közeliség, építés

Olyan reform kell, amely csökkenti, nem növeli a különbségeket, vagyis igazságos. A jó reform emberközeli, vagyis nem országos reformok, hanem helyi reformok kellenek - mondta a pártelnök.

A reform legyen építő. Új értékek, új munkahelyek teremtése lehet csak a cél. Erősíteni kell a hazai kis- és közepes vállalkozásokat. Az egészségügyi intézményeket uniós pénzből kell felújítani, és az egyetemeket is ilyen forrásokból kell korszerűsíteni - mondta Orbán Viktor.

Az értelmes vitát a népszavazás nyithatja meg. Az MSZP kisajátítja a jövőt, amikor azt mondja: csak egy út van. Társadalmi vitát akarunk arról, hogy milyen társadalomban akarunk élni - közölte.

Orbán Viktor szerint a népszavazás tétje: felülről megsarcolt, vagy alulról újjáépített országban akarunk-e élni.

Ne legyen illúziónk, a népszavazási küzdelem nehéz lesz - mondta a Fidesz elnöke. Hozzátette: arra kéri Magyarország polgárait, hogy ne féljenek azoktól, akik be akarják csapni őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×