eur:
394.8
usd:
371.31
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Gyurcsány az "öt eszközről"

A kormányfő szerint öt eszközt kell felhasználni az MSZP politikájának érvényesítéséhez. Ezek: a rend védelme, a partnerség, a határozottság és a kormányzati intézkedések végig vitele, a reformok, valamint az építkezés, a beruházás és a befektetés.

Gyurcsány Ferenc a szocialisták szombati budapesti választmányai ülésén azt is mondta, hogy a pártreform lényege az MSZP demokratikus társadalmasítása.

A kormányfő a szocialista párt reformjának lényegéről szólva úgy fogalmazott, az MSZP programját a pártot támogató "sokasággal" közösen kell megvalósítani, meg kell teremteni a szervezet demokratikus társadalmasításhoz szükséges feltételeket.

Úgy fogalmazott, a szocialista párt erős, humanista és hazafias meggyőződésű.

Az MSZP céljai hosszú ideje változatlanok: erős, sikeres és összetartó ország, erős és versenyképes gazdaság, illetve a társadalmi partnerség és az együttműködés.

Gyurcsány Ferenc a pártpolitikai eszköztár ismertetésekor hangsúlyozta, ha a szocialista párt nem áll ki a rend védelme mellett, elvesztheti tömegbázisát, mert a rendetlenség leginkább a kisembert sújtja.

A miniszterelnök kiemelte, ami az elmúlt két hónapban Budapest utcáin történt, nem veszélytelen ugyan, de a többség ezt a magatartásformát elutasítja.

"A köztársaság - József Attila-i értelemben - a szabadság szülte rendről kell szóljon" - összegezte a rend védelméről szóló gondolatait Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc a kormányzati intézkedések végig viteléről szólva - amit a harmadik pártpolitikai eszköznek nevezett - úgy fogalmazott, nem szabad visszafordulni, mert bár 2007 lesz a legnehezebb év, 2008 már az újrakezdésé lesz, 2009-ben pedig már eredmények is lesznek.

Az MSZP politikai céljainak eléréséhez a negyedik eszköz a reform - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a reformok három jellemzője, az igazságosság, a minőség és a fenntarthatóság.

Végül ötödik eszközeként az építkezést, a beruházást és a befektetést nevezte meg a miniszterelnök.

A kormányfő a szocialista párt reformjának lényegéről szólva úgy fogalmazott, az MSZP programját a pártot támogató "sokasággal" közösen kell megvalósítani, meg kell teremteni az MSZP demokratikus társadalmasításhoz szükséges feltételeket.

Kitért arra, hogy a szocialista pártnak szorosra kell fűznie viszonyát az állampolgárokkal és a civil szervezetekkel, a párt programját velük együttműködve kell megvalósítani.

Mindeközben a szocialista pártnak nem szabad lemondani a felelősség vállalásáról sem, mert az egy másik pártra jellemző - tette hozzá.

"A jobboldal legbefolyásosabb pártja mellett létrejött egy párthoz kötődő, de attól sok tekintetben függetlenül működő, radikális gondolatokat magáévá tevő, a felelősségben kevésbé osztozni képes hálózat" - mondta Gyurcsány Ferenc a Fideszre utalva.

A résztvevők elfogadták az Add a neved! elnevezésű akció elindítását, amelynek az a célja, hogy aki támogatja az MSZP politikai véleményét, küldjön egy névvel ellátott, erre célra létrehozott szórólapot az MSZP választmányának címére.

A miniszterelnök találkozóra hívta az Európai Parlament valamennyi magyarországi képviselőjét.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a megbeszélés célja az együttműködés új formáinak létrehozása lenne.

Hozzátette: ezenkívül megvitatnák azokat az Európai Parlament napirendjén szereplő kérdéseket, amelyek Magyarország szempontjából a legfontosabbak.

A párt országos választmánya döntött arról, hogy február 24-én és 25-én tartja az MSZP tisztújító kongresszusát.

Simon Gábor, a testület elnöke elmondta: a kongresszus napirendjén az elnökválasztás mellett az alapszabály módosítása, illetve a párt politikai stratégiájának elfogadása is szerepel.

Schmitt kétkedik

Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke, a párt európai parlamenti képviselője a miniszterelnök kezdeményezéséről az Inforádiónak azt mondta: kétkedve fogadja a javaslatot, de csak a hivatalos meghívó kézhezvétele után dönt arról, hogy elmegy-e a találkozóra.

"Ha a kormányfő találkozóra hívja az MDF EP-képviselőjét, akkor az MDF képviselője elmegy arra" - fogalmazott Olajos Péter.

Közölte ugyanakkor, hogy az időpont nem megfelelő a számára, mert december 10-én Budapesttől távol, egy nemzetközi környezetvédelmi konferencián vesz részt.

Az MSZP európai parlamenti csoportjának vezetője szerint a sikeres európai uniós tagsághoz elengedhetetlen, hogy a kormány, a minisztériumok és az európai parlamenti képviselők között szoros együttműködés alakuljon ki.

Jó lenne, ha ez az egyeztetés rendszeressé válna - mondta Tabajdi Csaba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×