Navracsics: tompítani a Gyurcsány-csomag következményeit

InfoRádió / MTI
2006. november 24. 20:59
A Fidesz-vezetésű önkormányzatok alapvető feladata a helyi energiák mozgósítása, hogy az adott település lakossága érdekében tompítsák a harmadik Gyurcsány-csomag következményeit - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

A Fidesz frakcióvezetője a 2007-es költségvetésről kijelentette: az több szempontból is a leszakadás költségvetése lesz. A gazdaságpolitikai tervek mindössze 2,2 százalékos gazdasági növekedést irányoznak elő, így az ország leszakad a közép-európai régiótól, ahol például Lengyelország és Csehország a magyar gazdasági növekedés kétszeresét, Szlovákia pedig háromszorosát célozza meg.

"Szociális értelemben is a leszakadás költségvetésének nevezhető a jövő évi költségvetés, mivel a társadalmi és területi különbségek csökkentését szolgáló források is szűkösebben állnak majd rendelkezésre - mondta Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője szerint jövőre az önkormányzatok egyik legnagyobb feladata a szociális szakadék enyhítése lesz, ami nem lesz egyszerű, hiszen az önkormányzatok központi forrásait 4,3 százalékkal tervezik növelni, miközben az előirányzott infláció 6,2 százalékos lesz. Reálértékben tehát 2 százalékkal csökkent az önkormányzatokat megillető forrás.

A szombati kongresszussal kapcsolatban Navracsics Tibor elmondta: a küldöttek elé terjesztik azt az alapszabály módosítást, amely fórumot hoz létre a helyi képviselők, polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök és a központ között.

A helyben felmerülő problémákat ezen a "kommunikációs csatornán keresztül" tudják meg eljuttatni az országos politikába, az országos elnökséghez, vagy az országgyűlési frakcióhoz.