Megszólal az SS-egyenruhába bújt fideszes politikus: "nem viccelek"

Infostart
2006. november 24. 15:10
A II. világháború történelme után vonzódik, és nem tartja magát nácinak az a terézvárosi fideszes önkormányzati képviselő, aki magáncélra egy SS-egyenruhában fotóztatta le magát. A kép pénteken megjelent a Blikkben is. Gyenge Zsolt az InfoRádiónak azt mondta: nem tud azonosulni ezzel a korszakkal, így lemondani sem akar mandátumáról.
Miért gondolta úgy, hogy felvesz egy ilyen egyenruhát?

Második világháborús dolgokat, eszközöket gyűjtök, járok harci bemutatókra, ilyen értelemben nincs különbség egy szovjet egyenruha és egy német birodalmi egyenruha között.

Egy politikus hódolhat ilyen hobbinak?

Második világháborús relikviákhoz, katonai felszerelésekhez vonzódni?

És belebújni egy olyan ruhába, amely egy véres korszakot képvisel.

Ha nekem lenne pénzem arra, hogy vásároljak ilyen korabeli ruhákat, néhányat megvennék. Mivel azonban nincs erre pénzem - ezek nagyon drágák, és kevés van belőlük - nem mindig kaphatóak, ezért annyit tehetek, hogy lefotózom akár a ruhát, akár magamat benne. A fotó magáncélra készült.

Azonosul az SS filozófiájával?

Természetesen nem. De a második világháborúval sem tudok ilyen értelemben azonosulni, egyszerűen engem az a korszak érdekel. Gyermekkorom óta rengeteg történelmi könyvet, háborús regényt elolvastam.

Számít-e retorzióra a párton belül és lemond-e terézvárosi képviselői mandátumáról?

Ahogy olvastam néhány nyilatkozatot, elég objektíven állnak a dologhoz. Azt gondolom, hogy a Fidesz vezetése érti, hogy miről van itt szó, és nem gondolom, hogy nekem ebből problémám lesz.

És hogy ha úgy gondolják, akkor lemond?

Nem mondok le, mert ennek nincs indoka. Nem vagyok náci, nem tudom, hogy lehet ezt a dolgot ilyen egyoldalúan beállítani.

Korábban Zuschlag János szocialista parlamenti képviselő is lemondott a mandátumáról, mert a holokauszt áldozatain viccelődött a Terror Háza Múzeum előtt.

Én viszont nem viccelek. Rajtam egy ruha van, és semmiféle viccet nem találok ebben, sőt, aki nyilvánosságra hozta a fotót - itt nem a Blikkre gondolok - az tiltott önkényuralmi jelkép használatának bűncselekményét követte el. Az egy más kérdés, hogy ez miért került ki a sajtóba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló a reakciókról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást