Ki és hogyan kaphat gázártámogatást?

InfoRádió / MTI
2006. november 23. 16:57
A Magyar Államkincstár külön, levélben értesít minden háztartást a gáz-, és távhő árának változásáról, valamint december 11-ig mindenkinek kipostázzák a támogatáshoz szükséges igénylőlapot is. Jövőre mindenki a jövedelme után kaphat állami hozzájárulást.

A kormány számításai szerint január elsejétől mintegy kétmillió család kap gáz- vagy távhőtámogatást. Erre a célra 100 millió forintot tudnak fordítani, ezért a rászorultság mértékétől függő, eltérő nagyságú támogatást osztanak szét - mondta a minap Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter.

"Támogatást kap minden olyan háztartás, ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum három és félszeresét. Ez a három és félszeres szám 2007. január 1-től életbe lépő öregségi nyugdíjminimummal számolva 93.905 forint havonta" - közölte a miniszter.

A támogatás összege éves szinten állandó, ezáltal független a gáz piaci árától. A gáz árát a gazdasági miniszter negyedévente egy árképlet alapján határozza meg.

A gázár-, és távhőtámogatási kérelmet a Magyar Államkincstárnak kell benyújtani. Az ehhez szükséges adatlapok december 11-ig minden érintetthez eljutnak.

Fontos tudni, hogy nem kellenek igazolások, a rendszer önbevalláson alapul, az APEH viszont ellenőrizheti a jogosultságot. A támogatás mértéke tehát jövedelemfüggő.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szerint nem minősül jövedelemnek - így az űrlap kitöltésekor sem kell beszámítani - a tizenharmadik havi nyugdíjat, a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, valamint az anyasági támogatást.

Jövedelemként a kérelem benyújtását megelőző 3 hónap átlagos jövedelmét kell majd feltüntetni. A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelem értendő, ezért a kérelembe a személyi jövedelemadóval, a társadalombiztosítási járulékkal, magán-nyugdíjpénztári tagdíjjal és a munkavállalói járulékkal csökkentett nettó jövedelmi adatokat kell beírni. A lakásban együtt élők jövedelmét külön-külön kell feltüntetni.

Be kell számítani a gyermekgondozási támogatásokat, figyelembe kell venni a nyugellátást és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokat. Jövedelemnek számítanak az önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, az ápolási díj, a munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter korábban azt is megjegyezte, hogy egy ember egy helyen vehet fel támogatást, így üdülő és más típusú ingatlan után nem kérhető támogatást.

Legnagyobb mértékben tehát a legalább havi nettó 90 ezer forintból élők számlája növekszik. Náluk akár a jelenlegihez képest 70 százalékos drágulás sem kizárt, ugyanis nekik a teljes árat, azaz a köbméterenkénti 101 forintot kell megfizetni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást