Adatvédelmi szempontból aggályos a gázártámogatást kérő papír?

InfoRádió / MTI
2006. november 23. 19:46
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szerint az adatvédelmi jogszabályok figyelembe vételével készültek el a gázártámogatás igényléséhez szükséges adatlapok.

A szociális tárca azután adta ki közleményét, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos aggályos nevezte a gázártámogatás igényléséhez választott módszert és kifogásolta, hogy vele nem egyeztettek a tervezett jogszabályról.

A minisztérium állásfoglalása alapján az új gázár-támogatási rendszer adatvédelmi szempontból nem különbözik az augusztus elsején bevezetett szociális alapú gázár-támogatási rendszertől.

A tárca az egyetlen különbséget abban látja, hogy az önkormányzatok helyett a Magyar Államkincstár kezeli a fogyasztók adatait.

Az Index internetes portálnak korábban Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos azt mondta: egy állami szervezetnek akkor van joga adatkezelésre, ha ahhoz a személyes adatok tulajdonosa önkéntesen hozzájárul.

Péterfalvi Attila azt is aggályosnak tartja, hogy a jogszabály nem rendelkezik arról, meddig őrzik az adatokat, fel lehet-e használni azokat bűnüldözés esetén, vagy nemzetbiztonsági célból, és ha igen, milyen feltételekkel.