"Pest megyében nem lesz kórházbezárás"

Infostart
2006. november 22. 19:54
Az egészségügyi regionális tanácsok határoznak majd a kórházi kapacitásokról, esetlegesen a bezárásokról. A Közép-Magyarországi Egészségügyi Regionális Tanács 2004 májusa óta elemzi a Pest megyei helyzetet, de még egyszer sem hozott döntést, erre ugyanis eddig nem volt törvényi kötelezettsége - mondta az InfoRádióban a tanács vezetője. Szolnoki Andrea szerint Pest megyében nem kell majd bezárni kórházat.

A Közép-Magyarországi Egészségügyi Regionális Tanácsnak több közgyűlése és tanácskozása volt, rengeteg tanulmányban vizsgálták a fekvőbeteg ellátás struktúráját, de döntést nem hoztak, egyszerűen azért, mert eddig nem volt törvényi kötelezettségük erre - derült ki Szolnoki Andrea szavaiból.

A tanácsok azonban január 1-től újjáalakulnak. A feladatuk ugyan nem változik, de a szavazati arányok megváltoznak: jövőre a fenntartott kórházak számától függetlenül minden tagnak csak egy szavazata lesz.

A kórházi kapacitások meghatározására 20 napja lesz a tanácsnak, ha ezalatt nem tudnak megegyezésre jutni a tagok, akkor a kapacitás-meghatározás joga visszaszáll az egészségügyi miniszterre - tette hozzá Szolnoki Andrea.

A tanács vezetője szerint a fővárosban a rehabilitáció és a krónikus ellátás terén a legszűkebb a kapacitás. Ennek bővítése megegyezik a kormányzat elképzelésével is. Szolnoki Andrea úgy vélte: Pest megyében nem lesz kórházbezárás, csak kórház-átalakítás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke az átalakításokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást