Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A vegetáriánusok vannak a legnagyobb veszélyben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az élelmiszerekben, leginkább a növényi eredetűekben, gyakran termelődnek az emberi szervezetre veszélyes mikotoxinok. A rákkeltő anyag főleg az import gabonában, olajos magvakban, fűszerekben fordul elő. A vásárlók azonban csak ritkán hallanak erről.

A mikotoxinok olyan vegyi anyagok, amelyeket mikroszkopikus méretű gombák állítanak elő a növényi élelmiszerekben. Ezért a vegetáriánusok a legveszélyeztetettebbek.

A rákkeltő anyagok néha a takarmányon élő állatok tejében is kimutathatók. Mikotoxinok a raktározás és a csomagolás során is termelődhet - mondta el az InfoRádióban az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője.

Mikotoxinokat igen kis mennyiségben a Magyarországra érkező növényi élelmiszerek 40 százalékában ki lehet mutatni - közölte Sohár Pálné.

Közöttük az aflatoxin a legveszélyesebb. A vegyi anyag azonban csak a trópusi vidékeken termelődik, mivel a folyamathoz magas páratartalom és napokon át tartó, 30 fok feletti hőmérséklet kell. Az anyag mégsem ismeretlen a magyar fogyasztók előtt, az elmúlt években ugyanis trópusi vidékekről származó fűszerpaprikában mutatták ki az ellenőrök.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal vezetője azt tartja problémának, hogy a hazai fogyasztók nem kapnak elegendő információt a vizsgálatok eredményeiről, az egészségre veszélyes élelmiszereket forgalomba hozó üzletekről. Szeitzné Dr. Szabó Mária a vizsgálatokra fordított összegeket is növelné.