A mikotoxinok olyan vegyi anyagok, amelyeket mikroszkopikus méretű gombák állítanak elő a növényi élelmiszerekben. Ezért a vegetáriánusok a legveszélyeztetettebbek.
A rákkeltő anyagok néha a takarmányon élő állatok tejében is kimutathatók. Mikotoxinok a raktározás és a csomagolás során is termelődhet - mondta el az InfoRádióban az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője.
Mikotoxinokat igen kis mennyiségben a Magyarországra érkező növényi élelmiszerek 40 százalékában ki lehet mutatni - közölte Sohár Pálné.
Közöttük az aflatoxin a legveszélyesebb. A vegyi anyag azonban csak a trópusi vidékeken termelődik, mivel a folyamathoz magas páratartalom és napokon át tartó, 30 fok feletti hőmérséklet kell. Az anyag mégsem ismeretlen a magyar fogyasztók előtt, az elmúlt években ugyanis trópusi vidékekről származó fűszerpaprikában mutatták ki az ellenőrök.
A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal vezetője azt tartja problémának, hogy a hazai fogyasztók nem kapnak elegendő információt a vizsgálatok eredményeiről, az egészségre veszélyes élelmiszereket forgalomba hozó üzletekről. Szeitzné Dr. Szabó Mária a vizsgálatokra fordított összegeket is növelné.
Új világ köszöntött be a hazai bankautomatáknál