A vizitdíjas népszavazási kérdést nem hitelesítette az OVB

Infostart
2006. november 21. 17:59
Az Országos Választási Bizottság megtagadta a Fidesz és a KDNP vizitdíjjal összefüggő népszavazási kérdésének hitelesítését.

A testület 6-2 arányban utasította el a kérdés népszavazásra bocsátását.

A Fidesz és a KDNP által javasolt hét népszavazási kérdés közül az Országos Választási Bizottság hétfőn kettőről határozott. A tandíjfizetéssel összefüggő kérdést nem hitelesítette, mert a testület álláspontja szerint a kérdés a kormányprogram lényeges részét érinti, így az alkotmány értelmében nem bocsátható népszavazásra.

A kórház-privatizációval kapcsolatos kérdésnek 5-4 arányban zöld utat adott az OVB.

A hét kérdés

Az ellenzéki pártok a következő kérdéseket akarták népszavazásra bocsátani:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyugdíjasok továbbra is a 2006. október 23-án hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a - 2005. június 15-ei állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerint - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés - a fegyelmi és kártérítési felelősség mellett - törvényben szabályozza a miniszterelnök és a kormány tagjai speciális, objektív felelőségét is a költségvetés túllépéséért?"