Hiány lehet gyógyszerekből?

Infostart
2006. november 20. 06:34
A kormány a gyógyszergyártókat olyan intézkedésekkel próbálja befizetésre sarkalni, amelyek a cégeket csődbe juttathatják, ezért megszűnhet a nem nyereséges gyógyszerek gyártása.

A Volán az infláció mértékével, tehát 6 százalékkal, a MÁV pedig átlagosan 16 százalékkal emelhetné személyszállítási tarifáit januárban a Népszabadság szerint. A gazdasági tárca vezetője még nem terjesztette az áremelési terveket a kormány elé, de a lap információi szerint az utazási kedvezmények rendszere is változik: jövő év elejétől a 65 év felettiek ingyen, de már nem korlátlanul vonatozhatnak és buszozhatnak. A szaktárca nem kommentálta a Népszabadság értesüléseit, így arra sincs egyelőre válasz, hogy a többlépcsős díjemelés mikor és milyen mértékű emelésekkel folytatódik.

Csaknem három hete, a Richter Nyrt. gyorsjelentése kapcsán derült ki, hogy a kormány a gyógyszergyártókat olyan intézkedésekkel próbálja költségvetési befizetésre sarkalni, amelyek a cégeket több esetben csődbe juttathatják - írja a Magyar Nemzet. A lap számításai szerint így a lakosságra hárulhat a legnagyobb nehézség, mivel a cégek meg is szüntethetik a nem nyereséges gyógyszerek gyártását. A hiány így például érintheti az inzulint, de más létfontosságú készítmények is találhatók a veszteségesen gyártott gyógyszerek között.

A Világgazdaság azt írja, a hazai bankok továbbra is előzik a régiós ellenfeleiket - derül ki a nyilvánosságra hozott háromnegyed éves adatokból. A mérlegfőösszegek bővülését tekintve a magyar szereplők vezetik a sort, a profitok alapján ugyanakkor megtorpant a hazai bankszektor - a szeptember végéig számított egy év alatt mindössze másfél százalékos bővülést produkált, holott egy évvel korábban még 18 százalékkal tudta megfejelni a bázisidőszaki adatot. A magyar bankok eredményét főleg a hitelezési aktivitás felfutása emelte. A hazai szereplők csaknem negyedével bővítették hitelállományukat a szeptemberig tartó egy év alatt - írja a Világgazdaság.

A Napi Gazdaság szerint több ponton felpuhítanák a parlament kormánypárti képviselői a nyugdíjellátások átalakításáról benyújtott kormányzati törvényjavaslatot. A frakciók leginkább az előrehozott nyugdíjazás szigorításán oldanának, például az elismert szolgálati idő figyelembevételével. Béki Gabriella szabaddemokrata-képviselő a korkedvezményes nyugdíj és a munkaviszony párhuzamos fennállásáról rendelkező részhez nyújtott be módosító javaslatot, Farkas Imre szocialista frakciótag pedig az alacsony nyugdíjjal rendelkezőkre tekintettel javasolja, hogy mentesítsék a szigor alól azokat, akiknek a járulékalapul szolgáló jövedelmük és a nyugdíjuk együttes összege nem éri el a kifizetéskor érvényes minimálbér kétszeresét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást