Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elképesztő mértékben drágulhat a tömegközlekedés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sajtóhírek szerint a MÁV jegyárai 16 százalékkal, a Voláné 6 százalékkal emelkedhetnek januártól. Kóka János miniszter novemberben dönt a tarifákról, addig nem nyilatkozik - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

Az InfoRádió megkereste a vasúttársaságot is. Kavalecz Imre szóvivő nem kommentálja a tervezetet. A Volán Egyesülésnél ugyanezt a választ kaptuk.

Meg nem erősített értesülésünk szerint a Volán 15 százalékos jegyáremelést kért a minisztériumtól, vagy ha ezt nem kapja meg, akkor azt, hogy az állam a közszolgáltatási szerződésük keretében ne tarifaágon, hanem például működési támogatás folyósításával kompenzálja a bevételkiesésüket. A tárgyalások még tartanak.

Mire elég?

A 6 százalékos jegyáremelés még a 6,2 százalékosra tervezett inflációt sem ellensúlyozza. Nem véletlenül kért a Volán 15 százalékos drágítást. A MÁV pedig akkora bajban van, hogy 16 százalékos jegyáremelést meg sem érez. A 2007. évi költségvetési tervezetben a kormányzat több mint 111 milliárd forintos tőkeemeléssel siet az évek óta "haldokló" állami mamutcég megmentésére.

A vonat olcsóbb

A kormányzatnak jól láthatóan az a célja, hogy a tarifákat közelítsenek egymáshoz, tehát ugyanarra a távolságra busszal és vonattal körülbelül ugyanannyiért lehessen jegyet váltani.

A vonatközlekedés jelenleg 30 százalékkal olcsóbb, mint az autóbuszos, vonattal azonban a 3200 településből csak ezret lehet elérni, busszal pedig majdnem mindet. Tehát sokan vannak olyanok, akik harminc százalékkal drágábban utaznak, csak azért, mert nincs vonatközlekedés, és ez diszkriminatív. Igaz, a logikát megfordítva feltehetjük a kérdést: boldogítja-e a vonattal utazó "A" személyt, ha a busszal utazó "B" személy is ugyannyit fizet, mint ő?

Ráadásul a Népszabadság szerint a jegyárak nem csak januárban emelkednek majd. Azt viszont a lap sem tudja, hogy a többlépcsős díjkiegyenlítés mikor és milyen mértékű tarifaváltozásokkal folytatódik. Lehet, hogy csak 2008-ban lesz a második lépcső, de az sem kizárt, hogy az évközi változtatásokban nagy rutinnal rendelkező kormányzat 2007 folyamán még egyszer megemeli az jegyárakat.

Kevesebb kedvezmény

Nemcsak a tarifák emelkednek, hanem szűkítik az igénybe vehető utazási kedvezmények körét is. Ezt Kóka János már hivatalba kerülésekor megígérte, és kétségtelen tény, hogy sokan utazhatnak olcsóbban másoknál.

Az InfoRádió összesítése szerint a MÁV-nál jelenleg 55, a Volánnál 28 különböző jogcímen lehet kedvezménnyel utazni. Az új tervezet szerint meghatározott számban ingyen utazhatnak majd a 65 év felettiek, illetve a vasutasok és családtagjaik.

Drágább lehet azonban az utazás a diákok számára, a javaslat szerint ugyanis az állam elsősorban a lakóhelyük és a tanintézmények közti utazásaikat támogatná, az egyéb utakhoz szerényebb volna a kedvezmény. Több kedvezményt kaphatnak viszont a jövőben a szociális intézmények bentlakói, a bejáró gondozottak, a kísérőik és a látogatóik.