Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az utcákat fűtik a panelházak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A társasházak szerint az épületek szigetelése után a lakók az utcákat fűtik, vagyis nem spórolnak meg egy fillért sem a fűtésen. A szolgáltató azonban azt mondja: a felújítások során a logikus az lett volna, hogy előbb a fűtési rendszert cseréljék ki, és csak utána szigeteljenek.

Nagyon sok társasháznál a felújítás során a lakóközösségnek nem volt annyi pénze, hogy komplex megoldást alkalmazzon, így a pályázatokat csak a hőszigetelésre, és a nyílászárók cseréjére adták be. A fűtési rendszereket általában nem alakították át, így a lakásokat most túlzottan fűtik - mondta el az InfoRádióban Fürjes Árpád.

A Társasházi Közös Képviselők Egyesületének elnöke szerint lehetett volna a fűtéskorszerűsítésre pályázni, ehhez azonban nagyobb önrészre lett volna szükség a társasházak részéről.

Fürjes Árpád szerint a lakók most nem a falakon keresztül, hanem azok leszigetelése után az ablakokon engedik ki a meleget - szándékosan - a túlfűtött lakásokból.

Első a fűtés, második a szigetelés?

A Főtáv Zrt. szolgáltatás igazgatója szerint minden hőmegtakarítási intézkedést a fűtési rendszer korszerűsítésénél kell kezdeni, ugyanis a korszerűbb rendszer képes felfűteni a szigetelés nélküli lakásokat is, míg a szigetelt lakásokban régi fűtőrendszer mellett nem állítható be az optimális hőmérséklet.

Scheithauer Imre az InfoRádióban elmondta: a fővárosban 240 ezer távfűtött lakás van, ebből nagyságrendileg 100 ezer lakásban nem szabályozható a fűtés, másik 100 ezerben ugyan van elzáró szelep, de az szabályozásra nem alkalmas, és a maradok 40 ezer rendelkezik olyan szeleppel, amivel a belső hőmérséklet beállítható.

A területfejlesztési tárca lakásügyi titkárságvezetője szerint elvileg nem fordulhatna elő, hogy túl meleg van a panellakásokban, mivel kérelemre a hőközpontok be tudják állítani a kívánt hőmérsékletet. Csider István az InfoRádiónak elmondta, a panelprogramon belül lehet pályázni hőszabályozók beépítésére is, ez azonban 100 ezer forintba is kerülhet.